2024.03.29, Péntek
Házhoz vitte a Nógrád Megyei Kormányhivatal a szűrővizsgálatokat

Házhoz vitte a Nógrád Megyei Kormányhivatal a szűrővizsgálatokat

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.06.11. 14:56

A Férfiak Egészségének Nemzetközi Hete alkalmából szervezett egészségnapot a Nógrád Megyei Kormányhivatal és a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel (KMKK) közösen.

Hirdetés

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a férfiak ritkábban keresik fel az egészségügyi intézményeket, kevésbé aktívan vesznek részt a szűrővizsgálatokon, mint a nők. A kormányhivatal ezért egy többségében férfi munkavállalókat foglalkoztató céghez vitte házhoz a szűrővizsgálatokat.

A társaság munkavállalói bőrgyógyászati, szájüregi és szív-érrendszert érintő szűréseken, valamint teljes test analízisen vehettek részt a KMKK salgótarjáni központjában. Mivel a társaság munkatársai többségben férfiak, így a kormányhivatal urológiai szűrővizsgálatot is beemelt az egészségnap programjába. A szakemberek vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterintszint-méréseket, anyajegyszűrést és PSA gyorsteszteket is elvégeztek.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos az eseményen hangsúlyozta: egészségünk megőrzése, az egészségben eltöltött életéveink növelése érdekében több lehetőségünk is van.

Elsősorban mindenki szeretné megelőzni a betegségeket. Ennek kulcsa az egészséges életmód, így az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a sport és a védőoltások felvétele. Azonban ez nem minden esetben elegendő, ezért fontosak a szűrővizsgálatok, melyek már nagyon korán, akár a betegség panaszmentes kialakulásának kezdetén figyelmeztetnek minket, hogy valami nincs rendben. Ma már számtalan olyan kezelés áll rendelkezésre, amivel az ilyen korai stádiumban felismert betegségek szövődményei, vagy akár a végzetes következmények elkerülhetőek. Ezért nagyon fontos, hogy a népegészségügyi célú lakossági szűrésen az arra meghívottak és jogosultak részt vegyenek, ilyen az emlőszűrés, a méhnyakrák-szűrés és a vastagbélszűrés - húzta alá a tiszti főorvos.

 

A tapasztalatok szerint az időhiány a leggyakoribb indok a szűrővizsgálatokról való távolmaradásra. Erre kínál megoldást az, amikor a munkáltató biztosít erre szabadidőt, vagy maga szervez ilyen eseményt munkaidőben, mert felismeri, hogy a legnagyobb érték a cég vagy szervezet működésében is az egészséges ember.

Uti Csaba Mihály, a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója a cég salgótarjáni központjában megtartott egészségnapon kiemelte, hogy az utóbbi években több olyan fejlesztést végeztek el, melyek a dolgozók munkakörülményeinek javítását is célozták. Ezek mind pozitív hatással vannak munkavállalóik egészségének megőrzésére, de ezen túlmenően nyitni kívántak a prevenció irányába is - tette hozzá a vezérigazgató. Uti Csaba Mihály a társaság dolgozóinak egészsége érdekében tett újabb lépésként jellemezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbusza jelenlétével is támogatott egészségnapot.

 

Az egészségnapon a KMKK 66 dolgozója vett részt, akiken néhány óra alatt összesen több mint 320 szűrővizsgálatot végeztek el az egészségügyi szakemberek. Ahhoz, hogy a szűrővizsgálatok a dolgozók rendelkezésére álljanak, a kormányhivatal munkatársai és a rákellenes liga önkéntesei mellett ezúttal is nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház orvosai, szakemberei.

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalFérfiak Egészségének Nemzetközi Hete