2024.03.29, Péntek
Égi biciklispálya épül Balassagyarmaton
turizmus.com

Égi biciklispálya épül Balassagyarmaton

turizmus.com

2019.06.29. 14:52

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 450 millió forint pályázati támogatást nyert el a balassagyarmati önkormányzat a Nyírjes Turisztikai Központ fejlesztésére.

Hirdetés

A beruházás eredményeként újdonságokkal gyarapodik  a Szlovákiával határos Ipoly-parti város – erről adott tájékoztatást a turizmus.com lapjának Csach Gábor alpolgármester.

A Nyírjes Balassagyarmat üdülőterülete és jelentős értékekkel rendelkező természetvédelmi terület, ahol hat mesterséges tó, füvészkert és vadaspark is található.

A projekt részeként mintegy nettó 300 millió forintot költenek majd a létesítmények fejlesztésére. Elsősorban olyan attrakciókat hoznak létre, amelyek valamilyen formában már működtek az 1970-1980-as években az üdülőterületen. Így például az autósoknak és a kerékpárosoknak negyven férőhelyes parkolót építenek.

A fejlesztés helyszíne

 

Emellett vízi színpadot is kialakítanak, ahol koncerteket és más rendezvényeket  tartanak. De lesz játszóház és mesepark is, amely egyben interaktív közösségi térként szolgál és a leendő nyári táborok szervezésére is alkalmasak tesznek.

Az elképzelések szerint több, már meglevő sétaösvényt állítanak helyre és ezeket a kerékpárosok is használhatják.

A projekt fő eleme a közösségi látogatóközpont létrehozása lesz, amelyet a hat közül a legnagyobb tó partján alakítanak ki, a jelenlegi rossz állapotú csónakház helyén.

Ezt a teret  több irányból is megközelíthetik majd a látogatók. A játszóháztól egy lombkorona sétány és függőhíd vezet majd a központhoz, ahol bisztrót nyitnak és egész évben meleg ételekkel is várják a vendégeket. Emellett kilátót építenek, valamint pihenőhely is lesz a kerékpárosoknak, zuhanyzóval, öltözővel és illemhellyel.

Egyedülálló attrakciónak ígérkezik a biciklisek égi pályája – ennek még csak angolszáz neve van: skybike –  amelyhez kétszáz méter hosszú drótkötélpályát építenek, s ezen a drótpályán lábbal hajtott függő kerékpárral tehetik majd meg a 400 méteres tó és erdő feletti kört.

Ennek a nagyszabású fejlesztésnek az a célja, hogy a Nyírjes üdülőterület adottságait még jobban kihasználják a jövőben.

Az Ipolyerdő Zrt. egyébként 2012-ben füvészkertet és vadasparkot nyitott ezen a területen, amelyek ma már annyira népszerűek, hogy évente 10-12 ezer látogatót fogadnak. Ezek a látványosságok azt a célt szolgálják, hogy egy komplex programsorozat részeként, a város lakóinak pihenésén túl, az idelátogatóknak egész napos programot nyújtson a Nyírjes.

A fejlesztés várhatóan 2020-ban valósul meg. A későbbiekben az önkormányzat a Nyírjesben kívánja kialakítani Nógrád megye első és egyetlen szabadstrandját.

 

 

AktuálisBalassagyarmatNyírjes-turisztikai központ