2024.04.19, Péntek
Százhúsz kormányhivatali dolgozó csatlakozott a TeSzedd! akcióhoz Nógrádban

Százhúsz kormányhivatali dolgozó csatlakozott a TeSzedd! akcióhoz Nógrádban

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.04.03. 17:22

A Nógrád Megyei Kormányhivatal munkatársai is nagy számban csatlakoztak a 2019. március 18-24. között lezajlott TeSzedd! önkéntes szemétszedési akcióhoz. Az előzetes adatok szerint az idén országosan csaknem 240 ezren regisztráltak 3240 szemétgyűjtési helyszínre.

Hirdetés

A Pásztói Járási Hivatal munkatársai a volt Palóc Csárda környékén, a Rétsági Járási Hivatal munkatársai pedig az ottani Radnóti utca, a Hunyadi liget és a réti laktanya környékén tevékenykedtek. A törzshivatal Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztálya Salgótarjánban a Bem út, Kővár út Karancs út, Erdész út útvonalon szedte össze a hulladékot, a Hatósági Főosztály - dr. Szabó Sándor kormánymegbízottal kiegészülve - a Dolinkában tette remélhetőleg minél hosszabb időre szemétmentessé a környezetet.

 

A Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja azt hangsúlyozta, hogy vitathatatlanul nagy szereppel bírnak az ilyen és hasonló szemléletformáló akciók, ugyanakkor kitért rá, hogy az állam is reagál a helyzetre: a jövőben szigorúbb szankciók várhatók a szemetelőkkel szemben, hiszen egy most készülő jogszabálytervezet szerint a szabálysértésnek számító illegális hulladék-kihelyezés hamarosan bűncselekménynek fog számítani.

 

Csak a Salgótarjáni Járási Hivatal munkatársai közül mintegy hatvanan csatlakoztak az akcióhoz. A Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály a Vásártéren, a Hatósági Főosztály az Acélgyári úti templom és Madách Imre Gimnázium közötti területen takarított, összesen harminc zsáknyi szeméttől szabadították meg a megyeszékhely városközpont-közeli területeit. A kormányhivatalon belül az akcióhoz csatlakozókat elsősorban a szakmailag is leginkább érintett salgótarjáni Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály koordinálta és segítette, ők egyben egy igen nehéz feladatot vállaltak fel: a Kercseg-dűlőben található hétvégi házas övezet egyik szégyenfoltját számolták fel.

 

A telkek között felhalmozódott hulladék között megtalálható volt minden, ami egy "klasszikus" illegális szemétlerakatnak része: olajos hordók, elromlott televíziók és hűtőgépek, illetve a legkülönbözőbb korú és fajtájú hulladékok. Mindebből egyetlen, néhányszor tíz négyzetméteres területről 73 zsáknyi szemét gyűlt össze az akció eredményeképpen. A példamutatás örömteli bizonyítéka, hogy a kormányhivatali dolgozók által összegyűjtött szemét mellé hétfő reggelre további, tucatnyi zsák társult rendezett módon elhelyezve, amit a közelből gyűjtöttek össze a hétvégén a telektulajdonosok.

 

Dr. Ispán Eszter, a kormányhivatal salgótarjáni Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője kiemelte, hogy az ország eddigi legeredményesebb kampányában a Nógrád Megyei Kormányhivatal is aktívan vett részt, elégedettek és hálásak a kollégáiknak, hogy összefogtak a jó ügy érdekében. Összegzése szerint a kormányhivatal mintegy százhúsz munkatársa csatlakozott saját osztályuk, főosztályuk, járási hivataluk szervezésében az akcióhoz, nem beszélve azokról, akik saját lakóhelyükön társultak a szemétgyűjtéshez. A kormányhivatali dolgozók a megye három városában, közel 160 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze.

 

A főosztályvezető az akció kapcsán arra is kitért, hogy bár a szolgáltatók igyekeztek eljuttatni az információkat a lakossághoz, mégis sokan nem tudják, hogy bizonyos típusú és mennyiségű hulladékot ingyenesen is át tudnának adni a szolgáltatónak. Ez az információ talán azoknak a kevésbé jogkövető állampolgároknak segíthet sokat, akik autóba ülnek és elviszik a város külterületére a szemetet, ahelyett, hogy célirányosan a lerakókba vinnék - tette hozzá dr. Ispán Eszter. A szakember aláhúzta: sokakat a vélelmezett költség tart vissza, pedig ezzel szemben a valóság az, hogy háztartási mennyiségben keletkező hulladékot ingyenesen el lehet helyezni a lerakókban és a hulladékudvarokban - kisebb mennyiségben akár veszélyesnek minősülő hulladékot vagy személyautó gumiabroncsokat is.

 

A főosztályvezető azt is hozzátette: Salgótarjánban a térségi lerakó elérhetősége sem lehet kifogás az illegális szemétlerakásra, hiszen a hulladék elhelyezésére a csókáspusztai helyszínen - a nyitva tartásra vonatkozó törvényi elváráshoz képest bővebb időintervallumban - még szombaton délelőttönként is lehetőség van.

Galéria

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalTeSzedd!