2024.04.25, Csütörtök
Életéveket nyerhetünk a szűrővizsgálaton való részvétellel!

Életéveket nyerhetünk a szűrővizsgálaton való részvétellel!

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.04.29. 16:24

Országos program indult a vastagbéldaganatok kiszűrésére, az érintett korosztály 31 százaléka élt eddig az ingyenes lehetőséggel. Nógrád megyében már 43 háziorvos csatlakozott a programhoz.

Hirdetés

A daganatos megbetegedések száma a világ valamennyi országában jelentős emelkedést mutatott az elmúlt évtizedekben. Hazánkban évente mintegy 32-33 ezren veszítik életüket daganatos betegség következtében, jóllehet a daganatok egyharmada megelőzhető lenne. A magyar Kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériumának célja ennek érdekében a szűrővizsgálatokon való részvétel növelése. A Kormány évente átlagosan 3,22 milliárd forintot fordít a szervezett egészségügyi szűrővizsgálatokra, amely összeg évről évre növekszik.

 

Magyarország Kormánya a lakosság egészsége iránt érzett felelősségtől vezérelve 2018. november végén elfogadta az egészségügy átfogó megújítására irányuló, a legnagyobb egészségveszteségek mérséklését célzó öt Nemzeti Egészségügyi Programot, köztük a Nemzeti Rákellenes Programot is, melynek végrehajtására már folyamatban van a Nemzeti Rákellenes Szakpolitikai Program kidolgozása.

 

Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja ismertette: komplex népegészségügyi szűrőprogram részeként indult el tavaly év végén országszerte a szervezett vastagbélszűrés, melyhez eddig több mint 1600 háziorvos csatlakozott. Nógrádban jelenleg 43 háziorvos jelenik meg partnerként, akik a megye öt városát és 42 községét fedik le. A megyében az érintett, 50 és 70 év közötti korosztályból jelenleg 31 százalékos a részvételi arány, ami megfelel az országos átlagnak, a cél azonban legalább a 70 százalékos érték elérése. A kormánymegbízott kitért rá: tisztában van azzal, hogy kellemetlen vizsgálatokon való részvételt is eredményezhet a szűrővizsgálat, de "az életünkről van szó, ezért arra kérem az érintetteket, hogy ne habozzanak, éljenek a lehetőséggel"!

 

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vastagbélrák egy jól szűrhető daganat, mely jelentős részben a bélnyárkahártyában található jóindulatú mirigyes polipokból alakul ki. A rosszindulatúvá válás akár 10 évig is elhúzódhat, ez a folyamat jellemzően hosszú ideig tünetmentes. A szűrés az egyetlen jelre fókuszál: a székletben rejtetten jelen lévő vér kimutatására - emelte ki a tisztifőorvos, hozzátéve azt is, hogy maga a szűrés két, egymást követő székletből történő mintavétel. Az ehhez szükséges eszközöket a programban résztvevő háziorvosok egységcsomagok formájában adják át az érintetteknek. Az időben felfedezett, áttétet még nem adó, nem kiterjedt daganat kezelésével akár teljes gyógyulás is elérhető, ezért fontos, hogy aki meghívólevelet kap, éljen az ingyenes szűrési lehetőséggel - húzta alá Feketéné dr. Zeke Ildikó.

 

- Ha a 70 százalékos részvételi arányt elérjük, a teljes lakosságszám tekintetében a halálozás akár 20 százalékkal is csökkenthető! A leglényegesebb azonban az egyéni egészségnyereség, hiszen időben felfedezett daganat esetén rendelkezésre állnak azok a technikák és megoldások, melyekkel gyógyítható a betegség. Életéveket nyerhet magának és családjának az a férfi és nő, aki részt vesz a szűrővizsgálaton - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

 

Az eddig laboratóriumba érkezett minták 85 százaléka negatív eredményt adott. A nem negatív eredmény okát vastagbél-tükrözéssel tisztázzák, nem minden esetben daganat okozza ugyanis a problémát. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya várja a programhoz csatlakozni szándékozó háziorvosok jelentkezését, illetve felhívja az önkormányzatok figyelmét arra, hogy a helyettesítéssel ellátott körzetek háziorvosai is csatlakozhatnak.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatalszűrővizsgálat