2024.03.29, Péntek
Öt ifjú tűzoltóval gazdagodott Nógrád megye

Öt ifjú tűzoltóval gazdagodott Nógrád megye

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2019.02.19. 10:07

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ február 15-én tartotta Budapesten a katasztrófavédelem tisztjelöltjeinek és a tűzoltószakképzésben végzettek kibocsátó ünnepségét. A rendezvényen százhatvankilenc leendő tűzoltó tett fogadalmat – közülük öten Nógrád megye mentő-tűzvédelmét erősítik.

Hirdetés

A pénteken megrendezett kibocsátón jelen volt Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, valamint a katasztrófavédelem országos és megyei vezetői és az oktatási intézmények képviselői.

A Himnusz elhangzását követően először a hallgatók fogadalmat tettek, majd átnyújtották az aláírt dokumentumot a közbiztonsági főigazgatónak.

A rendezvényen Papp Károly mondott ünnepi köszöntőt. Az altábornagy emlékeztetett arra, hogy az elmúlt esztendő a katasztrófavédelem számára is új feladatokat hozott, amelyek végrehajtásához stabil, jól képzett, elkötelezett, megfelelő reagálóképességgel rendelkező személyi állomány szükséges. Ahhoz pedig, hogy a megfelelő kollégák rendelkezésre álljanak, megfelelő képzési rendszer kell, ami létre is jött – közép és felső szinten egyaránt. Beszédében a közbiztonsági főigazgató egyaránt szólt a most fogadalmat tett tűzoltókhoz és a vezetőkhöz. Hangsúlyozta, mindig időt kell szakítani a beosztottakra, gondjaikra, problémáik megoldására. Az újoncok számára Papp Károly számos útravalót fogalmazott meg: „Az úton, amelyen most elindulnak, nem lesznek egyedül: társaik vannak, és önökön múlik, hogy a társaik bajtársaikká váljanak. A tűzoltói szolgálat csapatmunka. Legyenek aktív, kezdeményező, önfeláldozó csapattagok. Az önök munkája szolgálat, szolgálatellátásuk során mindig legyenek alaposak, körültekintőek. Tartsák be esküjük minden betűjét, és annak szellemét. Fejlesszék tudásukat, bővítsék ismereteiket, szerezzék meg a gyakorlati tapasztalatokat.” Mindezek mellett a tábornok azt várja a hallgatóktól, hogy a szakmát értő és tudó tűzoltóvá váljanak, olyanokká, akik nemcsak megtartják a tűzoltói hivatás társadalmi elismertségét, hanem erősítik is azt. A főigazgató beszédében köszönetet mondott a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóinak a hallgatók felkészítésében végzett munkájukért, és külön kiemelte a családok szerepvállalását, amelyek stabil hátországként biztosították a kollégák nyugodt felkészülését.

 

A hallgatók nevében Elek Máté tűzoltó őrmester mondott válaszbeszédet. Mint fogalmazott, számos kisfiú álmodik arról, hogy tűzoltó lesz, ha megnő, akik pedig a rendezvényen ott állnak, valóra is váltották ezt a gyermekkori álmot. Az őrmester emlékeztetett arra, milyen volt, amikor öt hónappal ezelőtt megkezdték tanulmányaikat az ország különböző szakgimnáziumaiban, hogy aztán az alapok elsajátítását követően a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban megtanuljanak mindent, ami a biztonságos, szabályszerű tűzoltói munkához szükséges. Elek Máté – mielőtt köszönetet mondott volna minden támogatásért az intézmény oktatóinak, illetve a családtagoknak – hangsúlyozta, az iskolai vizsgákon túl vannak, mostantól valódi káreseteknél kell vizsgázniuk, valódi tragédiákkal találkoznak, valódi segítséget kell nyújtaniuk a bajba jutott állampolgároknak.

A hallgatói válaszbeszédet követően Papp Károly és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató elismeréseket adott át.

A Szózat hangjaival záródó ünnepség után tartott fogadáson az országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott pohárköszöntőt. Góra Zoltán elsősorban gratulált valamennyi, most esküt tett tűzoltóknak, külön kiemelve a kiváló teljesítményt nyújtó hallgatóknak. Emlékeztetett arra, hogy tavaly kétszáznegyvenkilenc kolléga kezdte meg a szolgálatot a hivatásos tűzoltóságokon, most százhatvankilencen tettek esküt, és a hónap elején újabb kilencvenkilenc leendő tűzoltó kezdte meg tanulmányait valamelyik rendészeti szakgimnáziumban.

 

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába öt újonnan végzett tűzoltó került: 

Balázs Bence, Murányi Norbert, Orosz Tamás, Palánki Ádám és Sulyan Gábor tűzoltó őrmesterek. Az ifjú tűzoltók mától tehát a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokságon, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságon és rétsági katasztrófavédelmi őrsön teljesítik szolgálati kötelezettségeiket. Az öt fiatal tűzoltó ma reggel az igazgatóság salgótarjáni épületében vehette át kinevezését Seres Tibor tűzoltó ezredestől, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatójától, majd a vezetői állomány köszöntötte őket. Az őrmesterek az elmúlt öt hónapban intenzív tűzoltó szakképzésen vettek részt – az első két hónap a rendvédelmi alapozó modul, majd a következő három hónap a szakmai képzés moduljának elsajátításával telt.

 

A felszerelőknek Seres Tibor tűzoltó ezredes, igazgató, Antal István tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes, Téglás Krisztina tűzoltó ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes, Koncsekné Németh Tímea tűzoltó alezredes, humánszolgálat-vezető, Angyal Tibor tűzoltó alezredes, salgótarjáni kirendeltségvezető, Okolenszki Gábor tűzoltó alezredes, balassagyarmati kirendeltségvezető, továbbá Bozó Krisztián tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok és Mihalik Balázs tűzoltó törzsőrmester gratulált a sikeres záróvizsgákhoz. A vezetői állomány köszöntőjében egyaránt azt fogalmazta meg, hogy legfontosabb, hogy a fiatalok az öt hónapos tanulmányaik során megszerzett tudást mielőbb átültessék a gyakorlatba, majd biztosították őket arról, hogy ehhez tapasztalt társaiktól minden segítséget meg fognak kapni. Elvárásként fogalmazták meg, hogy a káreseteknél és a gyakorlatokon, illetve képzéseken a figyelem és a tanulni, fejlődni vágyás jellemezze őket. Szolgálati csoportjukba mielőbb illeszkedjenek be, ugyanakkor soha ne felejtsék el, hogy a tűzoltói hivatás a civil életükben is kötelezettségeket von maga után. Dolguk, hogy a komoly társadalmi megbecsülést magáénak tudó tűzoltói hivatás jó megítélését tovább öregbítsék, mindezt maguk, társaik, valamint az ország állampolgárai és értékeik megóvása mellett. Végezetül jó erőt és egészséget, sok szakmai sikert kívántak az öt őrmesternek az előttük álló tűzoltói pályájukhoz.

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság