2024.04.25, Csütörtök
Hamarosan a vállalkozások bevallását is az adóhivatal készíti
profit7.hu

Hamarosan a vállalkozások bevallását is az adóhivatal készíti

Pénzügyminisztérium

2019.02.08. 10:22

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egyik legfontosabb hivatal a gazdaság védelme és fejlődése szempontjából – jelentette ki Varga Mihály az adóhivatal évértékelő értekezletén. A tárcavezető kiemelte: a cél az, hogy 2021-re már a vállalkozások számára is a NAV készítse a bevallásokat, emellett teljes egészében papírmentessé váljon az adóhivatali ügyintézés.

Hirdetés

Az adóhivatal szerepe az adómorál alakításában, a költségvetési bevételek biztosításában és az üzleti környezet fejlesztésében megkérdőjelezhetetlen – mutatott rá Varga Mihály. A tárcavezető kifejtette: a NAV-val szembeni elvárás az, hogy egyre több olyan szolgáltatást nyújtson, amellyel megkönnyíti és segíti a vállalkozások működését. A magánszemélyeket az e-szja révén már mentesítette a legbonyolultabb adminisztrációs kötelezettségétől, a cél most az, hogy 2021-ben a bevalláskészítés terhét már a vállalkozások válláról is levegye az adóhivatal. Az online szolgáltatások sikere lehet a biztosíték arra, hogy 2021-re – elsőként a magyar közigazgatás történetében – teljesen papírmentes hivatallá váljon a NAV – részletezte. A gazdasági eredményekről szólva a miniszter emlékeztetett, hogy a múlt héten bemutatott OECD-országtanulmány is kiemeli, hogy az egyik legnagyobb mértékben Magyarország gazdasági teljesítménye javult a tagállamok közül. Varga Mihály szerint ebben kiemelt szerepe volt az adórendszer eredményes átalakításának, így a gyermeket nevelő családok fokozott támogatásának és a munkát terhelő adók csökkentésének, amelyek a magyar gazdaságpolitika legsarkalatosabb pontjai. Miközben ezt az átalakítását példaértékű modellként emelték ki az OECD vezetői, Magyarország lett az EU legnagyobb adócsökkentője is.

A NAV újabb digitális megoldásokkal és szolgáltatásokkal ösztönözte az adózókat a törvények betartására 2018-ban – erről már az adóhivatalt vezető államtitkár beszélt évértékelő előadásában. Sors László kiemelte, a digitális megoldásokkal nemcsak az adózás és annak adminisztrációja lett egyszerűbb, a NAV hasznosítható adatvagyona is gyarapodott. Ez az ellenőrzések korszerűbb tervezését, az ellenőrzésre kijelölt adózók célzott kiválasztását és a szervezett bűnözői csoportok mielőbbi kiiktatását is lehetővé teszi. Sors László kifejtette, hogy az adózóbarát szemlélet, az adminisztrációcsökkentés, a digitalizáció és a következetes hatósági munka az adócsökkentés ellenére is garantálta a költségvetés bevételeit, sőt, az előírtnál 270 milliárd forinttal több adó érkezett az államkasszába.

AktuálisNAVadóbevallás