2024.04.26, Péntek
Átadták Salgótarján városi kitüntető címeit és díjait

Átadták Salgótarján városi kitüntető címeit és díjait

salgotarjan.hu

2019.02.06. 16:43

A több évtizedes hagyományoknak megfelelően idén is a Salgótarján várossá nyilvánításának évfordulója, valamint a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen adták át a város önkormányzata által alapított kitüntető címet és díjakat.

Hirdetés

„Salgótarján Díszpolgára” kitüntető címet idén dr. Simonyi Sándor kapta a műszaki kutatás-fejlesztés és megvalósítás területén, továbbá az egyetemi oktatásban kimagasló színvonalon folytatott tevékenysége, valamint Salgótarján gazdasági értékeinek gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. Simonyi Sándor karrierjét a salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyárban kezdte, később vezette a Csepel Autógyár elektronikai részlegét, majd 1994-ben alapította meg a gépjármű-hajtásrendszerek fejlesztésével foglalkozó TRIGON Electronica Kft.-t, amelynek azóta is ügyvezető igazgatója. Vezette a Salgótarjáni Innovációs Központ Kft.-t, a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi docense, létrehozója és vezetője a Magyar Gépjárműipari Innovációs Konzorciumnak.

 

„Pro Urbe” díjjal idén Drexler Szilárdot jutalmazták, aki természetvédelmi, tudományos-ismeretterjesztő és turisztikai tevékenysége, valamint kiemelkedő filmírói, rendező-operatőri és publikációs munkájával érdemelte ki az elismerést. Drexler Szilárd jelenleg a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. irodavezetője. Lokálpatrióta szemléletű tevékenységével hosszú évek óta nagyban hozzájárul Salgótarján és környezete értékeinek megőrzéséhez, széleskörű megismertetéséhez.

 

„Pro Arte” díjat az idén megosztva adták át. Magas színvonalú képző- és iparművészeti tevékenysége elismeréseként „Pro Arte” díjban részesült dr. Géczi Imréné Mészáros Erzsébet kárpit- és festőművész. Mészáros Erzsébet 1967 óta tagja a Művészeti Alapnak, a mai Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Alapító tagja a Kárpitművészek Egyesületének. Gobelinjeivel, tűzzománc-, valamint akvarelltechnikával készült munkáival több évtizede szerepel hazai egyéni és csoportos tárlatokon.

 

Szintén „Pro Arte” díjat kapott Salgótarján Megyei Jogú Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata a szlovák kultúra hagyományainak őrzése, szélesebb körben való megismertetése érdekében kifejtett magas színvonalú tevékenysége, valamint a magyar-szlovák kapcsolatok erősítésében és a kulturális értékcsere terén elért eredményei elismeréseként.

 

„Salgótarján Szolgálatáért” díjjal jutalmazták Bobál Gyulát magas színvonalú újságírói, szerkesztői munkássága, valamint kiemelkedő közéleti tevékenysége elismeréseként.
A 2019-ben 100. születésnapját ünneplő Bobál Gyula városunkhoz kötődő, hosszú életpályája során a nyomdászsegédi beosztástól kezdve a főszerkesztőségig és a Magyar Újságíró Szövetség Nógrád megyei elnöke tisztségig, a szakma minden lépcsőfokát bejárta. Évtizedeken át meghatározó személyisége volt a megye és Salgótarján sajtó-, irodalmi és közéletének, és még most is jelennek meg írásai.

 

„Salgótarján Jövő Nemzedékéért” díjat Torják Vilmos részére adományozták a magas színvonalú zenepedagógusi tevékenysége, valamint a zenekultúra terjesztésében végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként. Torják Vilmos kiemelkedő és meghatározó alakja a salgótarjáni zenei életnek és zeneoktatásnak: több évtizeden át dolgozott a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában és jogelőd intézményeiben, valamint több zenekar művészeti vezetője, karmestere, illetve koncertmestere is volt eddigi karrierje során.

 

„Salgótarján Sportjáért” díjat Sramkó Tibor kapta, ezzel is elismerve kiemelkedő pedagógusi, edzői és sportszervezői tevékenységét, valamint kimagasló sportszakmai munkáját. Sramkó Tibor a salgótarjáni Beszterce-lakótelepi Általános Iskolában tanít, emellett a Salgótarjáni Dornyay Sportegyesület tájfutó és atlétika vezetőedzője és szakosztályvezetője, valamint számos sportrendezvény szervezője.

 

„Salgótarján Gazdaságáért” díjat idén az UNIÓ COOP Szövetkezeti Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak ítélték oda kiváló és eredményes kereskedelmi és élelmiszeripari tevékenysége, valamint a város szolgáltatási színvonalának emeléséhez és gazdasági életének fejlődéséhez hozzájáruló teljesítménye elismeréseként. Az UNIÓ COOP Zrt. volt az, amely a felszámolásra került Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzletei közül többet megvásárolt. A cég salgótarjáni boltjaiban mintegy 263 fő dolgozik.

Az ünnepségen került sor a Népművelők Nógrád Megyei Egyesülete által alapított Kerekes László díj átadására is. A díjat az egyesület javaslata alapján olyan egyének vagy közösségek kapják, akik a közművelődési életben hosszú időn keresztül kimagasló, elismerésre méltó szakmai munkát végeztek, megbecsülést szerezve önmaguknak és a városnak, megyének. Idén ketten kaptak Kerekes László díjat: Andrássy Nóra és Végh József.

 

Andrássy Nóra 35 éve dolgozik Salgótarján közművelődésének szolgálatában, jelenleg a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. rendezvényi csoportvezetője.

 

Végh József népművelőként harminchat éven át dolgozott megyénk közművelődésében, egyebek mellett igazgatta a rétsági Városi Művelődési Központot és Könyvtárat.

Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

AktuálisSalgótarjánkitüntetés