2024.03.29, Péntek
Orvosi rendelővel és óvodával is gazdagodhatnak a falvak
magyarcimerek.hu

Orvosi rendelővel és óvodával is gazdagodhatnak a falvak

mti

2019.01.08. 14:43

A februárban induló pályázat 75 milliárd forinttal támogatja az egyházi tulajdonú épületek felújítását, az önkormányzatok pedig bölcsődék, óvódák, orvoslakások építésére és orvosi eszközök beszerzésére is pályázhatnak.

Hirdetés

A Magyar falu program keretében egyházi, valamint az önkormányzatok által üzemeltetett közösségi terek felújítására és létrehozására lehet pályázni összesen 75 milliárd forint értékben. A pályázati kiírások ütemezetten jelennek meg az év folyamán, az első ütemben februártól lehet pályázni.


Elbírálás után gyorsan hozzájuthatnak a települések a forráshoz

Az önkormányzatoknak nem szükséges önerőt biztosítaniuk, az előfinanszírozásnál pedig előnyt élveznek az alacsonyabb adóerő-képességű települések – mondta el Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Azt is hozzátette, hogy a pályázatokat a Magyar Államkincstár bonyolítja le, a nyertesek pedig rövid időn belül hozzájuthatnak a támogatási összeghez, és a pályázatok előfinanszírozottak lesznek.

A program támogatja az üresen álló egyházi tulajdonú épületek – volt parókiák, plébániák, egyházi iskolák – felújítását, valamint a programok szervezését, eszközvásárlást és a közösségi életet szervező személyek bérének költségeit is. Az egyházak ezen felül pályázhatnak még temetők felújítására is.


Orvosi rendelőkre és óvodákra is lehet pályázni

Az önkormányzatok bölcsődék és óvodák létesítésre, felújítására, bővítésére, valamint orvoslakások építésére, orvosi rendelők felújítására vagy építésére, orvosi eszközök beszerzésére pályázhatnak, akár 100 millió forint értékben. Nagy érdeklődésre lehet számítani a belföldi utak és járdák felújítására szolgáló pályázatoknál is. A falu- és tanyagondnoki szolgálatok gépjármű-pályázataira 5 milliárd forint áll rendelkezésre, valamint 3 milliárd forint a falu- és tanyagondnokok bérezésére.


Nagy útfelújítási program is elkezdődik az idei évben

A kormány tavaly év végi döntése alapján javulhat a falusi utak és közszolgáltatások minősége is. A programnak köszönhetően legalább 150 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az 5000 fő alatti települések életminőségének javítására.

A falusi útalap keretében 50 milliárd forint jut idén a fejlesztésekre, melynél két szakaszban fognak megújulni az alacsonyrendű utak. Összesen több mint 160 szakaszt újítanak majd fel mintegy 430 kilométer hosszan. Egyes munkálatok már márciusban megkezdődhetnek, a további útszakaszok felújítására pedig legkésőbb ősz elején kerülhet sor. A tervek alapján 2020-ban 70-80 milliárd forint állhat majd rendelkezésre erre a célra.

AktuálisNógrád megyeMagyar falu program