2024.07.22, Hétfő
Vigyázzon értékeire az advent időszakában is
police.hu

Vigyázzon értékeire az advent időszakában is

police.hu

2018.12.12. 13:30

Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait, az ünnepek zavartalanságáért.

A karácsony közeledtével újra megtelnek a bevásárlóközpontok, zsúfoltabbak a tömegközlekedési eszközök, ezért a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság – a polgárőrséggel és a civil szervezetekkel együttműködve – ezeken a helyszíneken is fokozott rendőri jelenlétet biztosít a lakosság biztonságérzetének javítása érdekében.

A bűnmegelőzési szakemberek az adventi vásárok helyszínein kialakított információs pontokon is várják az érdeklődőket, ahol egyéni vagyonvédelmi tanácsadással hívják fel a lakosság figyelmét, hogy fokozottabban figyeljenek értékeikre.

Az Önök sérelmére elkövetett bűncselekmény az anyagi kár mellett, kellemetlenséget és bosszúságot is okozhat, ezért fontos, hogy az ünnepek közeledtével se feledkezzenek meg a személy- és vagyonbiztonsági szabályok betartásáról!

Kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsokat:

Vásárlás bankkártyával, online áruházakban

A bankkártyával, illetve hitelkártyával történő vásárlás kellő körültekintéssel biztonságos fizetést tesz lehetővé.

 • Soha ne tartsa bankkártyáját és a hozzá tartozó biztonsági (PIN) kódot egy helyen!
 • Ha lehetséges, ne adja ki a kezéből a bankkártyáját, használja az érintő funkciót.
 • Kérje bankjánál a tranzakciókról történő SMS értesítést, melynek segítségével azonnal értesülhet az illetéktelen pénzügyi tranzakciókról, vagy kísérletekről.
 • A kártyán található szám, lejárati dátum és CCV kód megszerzésével visszaélhetnek! Csak banki oldalon adja meg ezeket az adatokat on-line vásárláskor. A kereskedői oldalról történő átirányítás után ellenőrizze a címsorban található címet, hogy tényleg az adott bank honlapját nyitotta-e meg a böngésző!
 • Amennyiben mégis hozzáfértek a bankkártyájának adataihoz, a kártya letiltásával, illetve a napi vásárlási limit beállításával elkerülheti, hogy illetéktelenek nagyobb összegű pénzt tudjanak leemelni az ön számlájáról.
 • Online vásárlás előtt mindig olvassa el a vásárlói véleményeket, ellenőrizze a bolt, vagy az eladó megbízhatóságát. Ha lehetséges, válassza az utánvéttel történő fizetési módot.
 • Ha gyanús pénzmozgást tapasztal a számláján, kérje bankjától a kártya zárolását és tegyen feljelentést!

Gépjármű feltörések

Az ajándékokat vásárlók nagyobb összegű készpénzt tartanak maguknál és gyakran előfordul, hogy a már kifizetett, nagyobb értékű csomagok átmenetileg a járművekben kerülnek elhelyezésre.

 • Ne hagyjon értéket a gépjárművében! A jármű nem biztonságos tárolóeszköz.
 • Mindig ellenőrizze le próbanyitással a jármű ajtóinak zártságát.
 • Soha ne hagyja járművében az indítókulcsot, az ajtókat zárja be, és használja a járműbe épített riasztóberendezést, még ha csak rövid időre távolodik is el az autójától.

Zseblopások, alkalmi lopások

 • Fokozottan figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen, vagy tömegben tartózkodik!
 • Vásárlás közben, az áru válogatásakor se tegye le táskáját, illetve pénztárcáját a pultra, ne hagyja a bevásárlókocsiban, vagy a kosárban!
 • Értéktárgyait, iratait ne tegye kosara, táskája tetejére, illetve annak külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezze el, melyet szorosan, testközelben tarthat!
 • Személyes iratai közül csak a feltétlenül szükségeseket tartsa magánál!

Trükkös lopások, csalások

Sajnos évről-évre akadnak olyan személyek, akik kihasználják az emberek jóindulatát. Az ünnepek idején gyakran adománygyűjtők jelennek meg az utcákon és lakókörnyezetükben, akik valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzüket. Egyesek ezzel az ürüggyel kísérelnek meg a lakásaikba bejutni, ahol figyelmüket elterelve szerzik meg értékeiket. Fontos tudni, hogy a valódi adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.

 • Soha ne adjon az utcai adománygyűjtőknek készpénzt!
 • Soha ne engedjen be idegeneket a lakásába, bármilyen indokra hivatkoznak is!
 • Ajtónyitás előtt győződjön meg róla, hogy ki az, aki bekopogott, illetve becsengetett Önhöz! Ha hivatal, hatóság, vagy más szervezet képviselőjének adja ki magát, kérjen tőle igazolványt.
 • Otthonában kizárólag akkor tartson nagyobb pénzösszeget, vagy ékszert, ha ezek tárolására szolgáló biztonsági berendezéssel (rögzített biztonsági széf) rendelkezik. Vagyontárgyait tegye biztonságos, mások által nem ismert, illetve megfelelő védelmi rendszerrel felszerelt helyre!
AktuálisadventbűnmegelőzésNógrád Megyei Rendőr-főkapitányság