2024.05.30, Csütörtök
Támogatásban részesültek Nógrád önkéntes mentőszervezetei

Támogatásban részesültek Nógrád önkéntes mentőszervezetei

Nógrád Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság

2018.12.17. 20:46

Idén öt önkéntes mentőszervezet és huszonhárom önkéntes tűzoltó egyesület jutott Nógrád megyében pályázati támogatáshoz központi forrásból, összesen több mint húszmillió forint értékben. A pályázaton elnyert eszközök átadására ma került sor Salgótarjánban.

Az önkéntes mentőcsoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését hat évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezetek életre hívása következett. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni. Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt. A mentőszervezetekben tevékenykedők létszáma folyamatosan növekszik, ezzel arányosan pedig a beavatkozások száma is folyamatosan emelkedik. Ugyanez igaz Nógrád megyei vonatkozásban is, hiszen a 2017-es évben már 37 beavatkozásban (többnyire állatmentések, személykeresések, viharkárok felszámolásai) vettek részt a mentőszervezetek. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a korábbi évekhez idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújtott lehetőséget a központi költségvetésből.

A Nógrád megyében tevékenykedő mentőszervezetek 1.954.654 forint értékben nyertek el támogatást, amelyet technikai eszközre, kötelező gépjármű felelősségbiztosításra, hatósági műszaki vizsga díjára, illetve oktatásra, vizsgáztatásra fordíthatnak.

A pályázati feltételeknek a Palóc Mentőcsoport tagjaként működő Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület, a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület, a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, továbbá a Bátonyterenyei Települési Mentőcsoport tagja: az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület felelt meg.

Az önkéntes mentőszervezetek által elnyert támogatások:

  • Palóc Mentőcsoport, Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület 680.000 Ft oktatásra és vizsgáztatásra
  • Palóc Mentőcsoport, Karancs Természetjáró és Védő Egyesület 416.560 Ft technikai eszközre és gépjárműre
  • Bátonyterenyei Települési Mentőcsoport, Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 376.047 Ft technikai eszközre és gépjárműre
  • Palóc Mentőcsoport, Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület technikai eszközre és gépjárműre
  • Palóc Mentőcsoport, Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 106.000 Ft kötelező gépjármű felelősségbiztosításra, hatósági műszaki vizsgára

Az önkéntes tűzoltó egyesületeknek kiírt pályázat nyújtotta lehetőséggel az idén ötszázhetvenhat egyesület élt országos szinten, ebből összesen huszonhárom Nógrád megyei egyesület részesült pozitív elbírálásban, így különféle tűzoltóeszközöket, illetve felszereléseket nyert el. 2018-ban hétszázmillió forint összértékű támogatást oszthatott szét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. Ez az összeg százmillióval magasabb a tavalyinál. Nógrád megye vonatkozásában a huszonhárom önkéntes tűzoltó egyesület, összesen 18.682.195 forint támogatásban részesült. Ez a megyék közötti sorrendben ismét a tízedik legtöbb támogatási összeget jelentette, az egy fő lakosra jutó támogatási intenzitásban pedig, a negyedik helyre sorolta megyénket. A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő egyesületek működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági-vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre kaptak támogatást.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tartozó hivatásos tűzoltó-parancsnokságok működési területén összesen huszonhárom önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik a parancsnokságokkal kötött együttműködési megállapodással. Ezekben az egyesületekben közel hatszázötvenen tevékenykednek. Nógrád megye illetékességi területén működik viszont a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület is, aki területi elhelyezkedése miatt egy olyan speciális helyzetben lévő egyesület, hogy a hatvani hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területéhez tartozik és az elnyert támogatásból származó eszközöket ott veheti át, összesen 1.091.517 forint értékben.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek által elnyert támogatások részleteiről ide kattintva olvashat.

AktuálisNógrád megyeönkéntes mentőszervezet