2024.06.17, Hétfő

Fények Vonata és Mikulás Expressz a Börzsönyben

ipolyerdo.hu

2018.12.18. 10:34

A Királyréti Erdei Vasút hazánk egyik nagymúltú erdei vasútja, mely az egykor 200 kilométert meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egy fennmaradt vonala.

A Királyréti Erdei Vasút minden évszakban nagyon népszerű a turisták körében. A decemberi időszakban minden a családokról, leginkább a gyerekekről szól az Ipoly Erdő Zrt-nél. Az idei évben is több tematikus járatot indított a Társaság a december eleji ünnepre való tekintettel. Ilyen volt a Mikulás Expressz már rögtön december 1-én, valamint a Száncsengő és a Rénszarvas Expressz december első két hetében. A Kemencei Múzeumvasútról sem hiányzott a Mikulás, ahol közel 100 fő utazott vele idén.

Évről-évre növekszik a börzsönyi vonalak látogatottsága és az ünnepi tematikus járatoké is, ezért a szokásos 5 vonatpárra az Ipoly Erdő Zrt. előjelentkezést indított, hogy minden gyermek lehetőséget kapjon az ünnepi díszben futott vonatokon való utazásra. 

Az előre regisztráltak száma 1500 fő volt, de visszatekintve a forgalomra az idei tematikus expresszek utaslétszáma meghaladta a 2100 főt is. 

Egykor 7 kisvasúti hálózat futott a Börzsöny völgyeiben. Ezeket elsősorban fa, részben kő szállítására építették ki, személyforgalom csak ritkán, kiegészítő jelleggel volt rajtuk. A ma működő három kisvasúti vonal már kizárólag a turisták szolgálatában áll.

 

 

AktuálisBörzsönyKirályréti Erdei Vasút