2024.04.17, Szerda

Elkészült az első beruházás a kisvasút-felújítási programban

MTI, magyarepitok.hu

2018.12.03. 11:25

Gyöngyös és Gyöngyössolymos között immár felújított vasúti pályán szaladhat a vonat, a népszerű Mátravasút látogatóinak örömére.

Hirdetés

Átadták a Mátravasút Gyöngyös-Gyöngyössolymos szakaszát pénteken. Ez a kisvasút-felújítási program első elkészült beruházása a nyolcból, mely 445 millió forintba került – ismertette Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, méltatva az Egererdő Zrt. munkáját. A Szalajka-ház felé menő vasúti pálya rendbetétele mellett - melynek kivitelezője a győri Pálya-Vasút Kft. - ebből az összegből egy kerékpárszervíz-pont is létesült a szakaszon.

Az összesen 638 millió forintos mátrai beruházás másik része is elkezdődött: mintegy 190 millió forintból 3 nyitott és 5 zárt vasúti vagon, egy szalonkocsi és a Gyöngyi gőzmozdony korszerűsítése mellett három mozdony kap új, környezetkímélő motort.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, Nyilasné Nádudvari Zsuzsanna, Gyöngyössolymos polgármestere, Hiesz György, Gyöngyös polgármestere, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Bitay Márton Örs, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára és Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója (b-j) az átadón (fotó: MTI)

Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: a mátrai kisvasúthálózat az 1900-as éve elején épült, a faanyag és egyéb nyersanyagok szállítására. Mára eredeti rendeltetése háttérbe szorult, ám ezzel párhuzamosan turisztikai jelentősége felértékelődött.

A társaság által működtetett Mátravasút, valamint a felsőtárkányi és szilvásváradi erdei vasút 2017-ben közel 358 ezer utast szállított, idén pedig már október végére meghaladta ezt az utasforgalmat. A Mátravasút szolgáltatásait ez évben várhatóan mintegy 70 ezer ember veszi igénybe.

fotó: MTI

 

Összesen 10 milliárd forint jut az országban a kisvasutakra

Bitay Márton, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára elmondta: Magyarországon több ezer kilométernyi keskeny nyomtávú erdészeti vasútvonal található, amely az elmúlt évtizedekben elvesztette eredeti funkcióját. Ugyanakkor ezek egy része turisztikai attrakcióként újjáéleszthető, helyreállításukat a kormány összesen 10 milliárd forinttal támogatja.

A tervezett mátrai turisztikai fejlesztések között a kormánybiztos egy Kékestetőre vezető kabinos felvonó megépítését és Szurdokpüspöki környékén kerékpáros pálya kialakítását említette.

AktuálisturizmusGyöngyöserdei kisvasutakPálya-Vasút Kft.