2024.06.20, Csütörtök
Bővült a nógrádi katasztrófavédelem gépjárműparkja

Bővült a nógrádi katasztrófavédelem gépjárműparkja

Nógrád Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság

2018.12.21. 10:50

Több mint hárommilliárd forint értékben adtak át katasztrófavédelmi feladatokhoz szükséges járműveket december 20-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Az összesen nyolcvanhárom, különböző rendeltetésű gépkocsiból három Nógrád megyébe került.

Az ünnepélyes átadáson a Himnusz hangjainak elhangzását követően dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott köszöntőt. A tábornok beszéde elején leszögezte, hogy a katasztrófavédelem öt éve elkezdett technikai fejlesztései most egy újabb mérföldkőhöz érkeztek. Emlékeztetett arra, hogy a 2014-től 2020-ig tartó időszakra vonatkozó Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében végrehajtott gépjárműfecskendő-beszerzés lezárult, ennek eredményeként már száznyolc korszerű tűzoltógépjármű szolgál a tűzoltóságokon. Góra Zoltán beszélt arról is, hogy a járműpark fejlesztése folytatódik, és európai uniós források felhasználásával a katasztrófavédelem vízszállítókat szerez be: a most átadott tizenkettővel együtt 2019-ig összesen tizenhat vízszállító kerül új gazdához. A főigazgató szót ejtett a cserefelépítménnyel ellátott konténerszállítókról éppúgy, mint a magasból mentő gépjárművekről, valamint az úgynevezett kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységekről. Góra Zoltán elmondta azt is, a katasztrófavédelem az elektromobilitás elterjesztésének jegyében központi forrás felhasználásával több mint félszáz elektromos járművet szerzett be, amelyek a hatósági és ellenőrzési feladatokat fogják támogatni.

 

A beszédet követően a főigazgató átadta az indítókulcsokat és az emléklapokat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok vezetőinek – köztük Seres Tibor tűzoltó ezredesnek, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának -, majd a rendezvény résztvevői végigjárták a BM OKF épülete előtt felsorakoztatott járműveket. A december huszadiki ünnepségen országos szinten tíz kritikusinfrastruktúra-bevetési egységet, tizenkét szimpla- és egy duplafülkés erdőtüzes vízszállítót, három erdőtüzes cserefelépítménnyel ellátott konténerszállítót, két harminckét méteres és egy negyvenkét méteres mentési magasságú magasból mentőt, valamint ötvennégy elektromos autót adtak át.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot az a megtiszteltetés érte, hogy az országban elsőként – és egyelőre egyedüliként – vehette át a duplafülkés erdőtüzes vízszállító gépjármű prototípusát. A duplafülkés vízszállító gépjármű a tűzoltóságok többcélú beavatkozó eszköze. Alkalmas vízszegény területeken a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, használható egy teljes raj, azaz hat tűzoltó szállítására, de önálló beavatkozó járműként is bevethető, akár erdőtűz oltásához is. A gépjármű 7000 literes beépített víztartállyal rendelkezik, a vízszállítót percenként 2500 liter víz szállítására képes, normál nyomású, beépített Rosenbauer NH25 típusú szivattyúval, és percenként 400 liter vizet kezelni képes nagynyomású szivattyúval szerelték fel. A járművet elsőként a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóegységei használhatják majd, a most átadott jármű értéke 139 700 000 forint, a többi eszköz gyártása 2019-ben kezdődik. 

 

A vízszállító gépjármű mellett két elektromos személygépkocsi is a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gépjárműparkját erősíti a jövőben. A gazdaságosan üzemeltethető járművek a hatósági és ellenőrzési feladatokat végző kollégák munkáját segítik majd a jövőben. Az autó egy feltöltéssel akár háromszáz kilométert is meg tud tenni. A jármű elektromos fogyasztóit nagy fényerejű, alacsony energiafogyasztású, fejlett LED-technológiával látták el. Az e-Golf technológiai megoldásai révén és belső terének stílusos dizájnelemekkel történt kialakítása miatt is kifejezetten modern, emellett számos, vezetést segítő elektronikai rendszerrel szerelték fel. A jármű lítium akkumulátorát három különböző módon lehet tölteni: hálózatról szabványos dugaszoló aljzaton keresztül, ami tizenhárom órát vesz igénybe, a nagy kapacitású megoldást választva nyolc óra alatt feltölthető, a CSS gyorstöltőrendszert használva pedig fél óra alatt nyolcvan százalékra tölthető fel. A Nógrád megyébe került két elektromos személygépkocsi összértéke 21.843.296 forint.

 

A program részét képezi az országosan 64 töltőállomás kiépítése is, a projekt teljes költségvetése 974 757 543 forint, amelyhez a kormány csaknem félmilliárd forint értékű támogatást nyújtott. 

 

Az ünnepséget követő fogadáson Bartók Péter tűzoltó ezredes, gazdasági főigazgató-helyettes mondott pohárköszöntőt. Az ezredes úgy fogalmazott, a járművek átadása nemcsak az összefogásról, az együttműködésről, hanem a jövőről és az innovációról, illetve az adódó lehetőségek megragadásáról is szól. Bartók Péter hozzátette, a most szolgálatba álló gépkocsikkal a katasztrófavédelem a jelenleginél is hatékonyabban teljesítheti küldetését. Végezetül a főigazgató-helyettes köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt a projektek megvalósításában, majd békés, boldog ünnepeket kívánt a megjelenteknek.

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóságduplafülkés erdőtüzes vízszállító gépjármű