2024.04.26, Péntek

Trófeaszemlék az Ipoly Erdőnél

ipolyerdo.hu

2018.11.16. 13:20

Igazi őszi időben tartották az idei gímszarvas bőgés idejét lezáró XIII. Délnyugat- Cserháti Trófeaszemlét. A hagyományosan a Katalinpusztai Kirándulóközpontban rendezett eseményen idén is sokan gyűltek össze, hogy megcsodálják, és bírálják az idei eredményeket.

Hirdetés

Az idei évben két trófeaszemlét is szerveztek az Ipoly Erdő Zrt működési területén. A hagyományos Délnyugat Cserháti mustra mellett idén először Kelet-Cserháti Trófeaszemlét is szerveztek a kollégák. 2018-ban a régió huszonkét vadászatra jogosult szervezetének tagjai küldhették el idei büszkeségüket, összesen 145 trófeát mustrálhattak a vendégek. 

A tavalyi évben is több, mint száz trófea gyűlt össze az eseményre, az idei szám ezt jóval meghaladta. Ez is jól mutatja, hogy a térségben tevékenykedő vadgazdálkodók igen élénken érdeklődnek egymás vadászati tevékenysége iránt, sokan kíváncsiak az elért eredményekre, évről-évre bemutatott büszkeségekre.

Dobó István házigazdaként köszöntötte a vendégeket, néhány számadattal is tarkított beszédében hangsúlyozta, hogy az idei év, az idei szarvasbőgés szezonja váltakozó intenzitású eredményeket hozott, de összességében az előző évekhez hasonlítva közepesnek mondható. 

A hagyományoknak megfelelően a szakmai közönség a helyszínen szavazással döntött arról, hogy melyik legyen a 2018-as év Év Bikája és a 2018-as Év Selejt Bikája. 

Az Év Bikája elismerést a trófeájáért idén Petrovics Sámuel nyerte, az Év Selejt Bikájának trófeáját Grub Gerhard ejtette el. Az ajándéktárgyak mellett mindketten gyönyörű faragott plakettet kaptak, melyet hagyományosan Tomán Zoltán, a váci erdészet kollégája készített. 

A szakmai programot követően a kirándulóközpontba érkező érdeklődők és túrázók előtt is nyitva állt a kapu, a nagyközönség is megtekinthette a gímszarvas trófeákat egészen kora délutánig. A legkisebbeket egyéb izgalmas programok is várták, aki akart a korongozást próbálhatta ki, de az őszi  erdő kincseivel is megismerkedhettek, a bátrabbak pedig a céllövészetben is megmérettethettek.

Az idei évben először, ám hagyományteremtő szándékkal szerveztek trófeszemlét a Kelet-cserháti régióban. A trófeaszemle az Ipoly Erdő Zrt munkatársain kívül a térségben működő vadászatra jogosultak közreműködésével jött létre. A szép számú, összesen 160 trófeát a Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely területén állították ki. Itt is az érkező szakmai közönség szavazatai alapján vlasztották ki az év legjobbjait. A térségben működő 20 vadászatra jogosult szervezet közül 14 hozta el a mustrára a gím-, és dámbika trófeáit, ezek közül választhatott a közönség. 

A rendezvény megnyitóján először Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének levelét olvasták fel, amit az első kelet-cserháti trófeamustrára írt. Ebben megfogalmazta: felelősséggel tartozunk a természet rendjéért, évezredes hagyományaink megóvásáért.

Ezt követően Bajnai CSaba az Ipoly Erdő Zrt Kelet-Cserháti Erdészetének vezetője köszöntötte a résztvevőket, beszédében hangsúlyozta, reméli hogy jövőre még több vadászatra jogosult társaság elhozza bemutatni a trófeáit. 

Majd következett az eredményhirdetés, 2018-ban Az év gím bikája címet a Kelet-Cserhátban a Csente Vadásztársaság területén ejtették el, elejtője Bíró Ferenc, kísérője Szabó Gábor, a trófea súlya 11,06 kg, 11 éves volt. Az év dámbikája szintén a Csente Vadásztársaság területén került elejtésre, elejtő Bíró Vilmos, kísérője Letpvai Zoltán, a trófea súlya 4,32 kg, 10 éves volt.

Az év selejt gím bikáját a Hollókő Vadásztársaság területén Vizoviczki István ejtette el. Az év selejt dám bikáját a Cserepes Vadásztársaság területén Letovai Zoltán ejtette el.

 

AktuálisIpoly Erdő Zrt.Szendehely-Katalinpusztai Kirándulóközponttrófeaszemle