2024.03.29, Péntek

Huszonkét szakember tett sikeres mestervizsgát Nógrád megyében

Nógrád Megyei Kereskedelni és Iparkamara

2018.11.17. 13:29

November 9-én mesterlevél átadó ünnepséget tartott a Tarján Vendéglő és Rendezvényházban a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Hirdetés

A színvonalas szakmunkásképzésben felelősségteljes feladata van a tapasztalt, jól képzett mestereknek, akik szakmai, gyakorlati tudásukat megfelelő pedagógiai ismeretek birtokában adhatják át a jövő nemzedékének. A mesterképzés kizárólag kamarai jogosultság és feladatkör, amely az élethosszig tartó tanulást, a szakmai karrier lehetőségét segíti elő.

 

A mestervizsgáztatásnak komoly hagyományai vannak Magyarországon. A magasabb szakmai felkészültséget garantáló mestervizsga rendszerét már nem csupán a tradíciók, hanem a kor követelményei is fontossá teszik. E kitüntető cím napjainkban a szakma magas szintű ismerete és gyakorlása mellett, a hagyományokon alapuló munkaszereteten és tiszteleten kívül, a modern korhoz való alkalmazkodást, az új berendezések, alapanyagok, technológiák ismeretét is jelenti. Szerves része a mesterképzésnek a sikeres vállalkozáshoz szükséges vezetési ismeretek és a tanulóképzéshez elengedhetetlen pedagógia ismeretek elsajátítása is.

 

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Mesteravató Ünnepségén 22 mesterlevelet adtak át 8 szakmában. Autószerelő szakmában tizenkettő, autóelektronikai műszerész szakmában három, pincér szakmában kettő, míg gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő, karosszéria lakatos, cukrász, szakács és vendéglátásszervező-vendéglős szakmában egy-egy szakember vehette át mesterlevelét.

 

A mesterleveleket ünnepélyes keretek között átvevő szakemberek munka mellett vettek részt vettek a képzésen, melynek helyszíneit – a felkészüléshez szükséges összes feltétellel – az R-Carnet Service Kft. és a Castellum Hotel Hollókő biztosította, hozzájárulva ezzel az elmúlt 4 hónapban lezajlott képzés sikeréhez.

 

A mesterleveleket Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési ügyekért felelős alelnöke és dr. Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adták át.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mestervizsga szabályzata értelmében lehetőség van arra, hogy szakmájukat magas szinten, minimum 30 éve gyakorló mesterek  kitüntető címet adományozzon. A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége a salgótarjáni Tóth Tibor autószerelő mesternek – aki 43 évvel ezelőtt szerzett mesterlevelet – az Aranykoszorús Mester kitüntető címet adományozta, a megyében elsőként.

 

Az ünnepségen tizenkét – a szakmájukban legalább 10 éve tevékenykedő, mesteri címmel vagy felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező – elismert szakember vehette át mestervizsga bizottsági elnöki megbízólevelét. Nógrád megyét négy éven keresztül ők képviselik az Országos Mesterelnöki Névjegyzékben.

AktuálisNógrád Megyei Kereskedelmi és IparkamaraMesterlevél