2024.03.29, Péntek
Ne szórakozzunk a tűzoltókkal!
A kép illusztráció

Ne szórakozzunk a tűzoltókkal!

nograd.katasztrofavedelem.hu

2018.10.09. 14:20

Mátraverebélybe riasztotta hajnalban a tűzoltókat egy illető, arról tett ugyanis bejelentést, hogy ég a háza. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók értek ki elsőként a káreset helyszínére, de ott tüzet, füstöt, vagy bármi egyéb tűzre utaló nyomot nem találtak. A valótlan bejelentést tevő súlyos büntetésre számíthat, amiért szándékosan megtévesztő jelzést adott le a segélyhívó központba.

Hirdetés

A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók szűk nyolc perc alatt értek ki a helyszínre, emellett további közel húsz percet igényelt az, hogy körbevizsgálják a területet, majd újabb több mint tíz perc után érkeztek vissza állomáshelyükre. Ez egyben azt is jelenti, hogy a működési területük ellentétes irányába eső településein a mentő-tűzvédelmi feladatokat csak az így fellépő minimum plusz nyolc perces időtartam után tudták volna teljesíteni a felelőtlen álbejelentés miatt. Riasztva lett emellett a salgótarjáni egység is a káreset helyszínére, azonban a bátonyterenyei tűzoltók felderítését követően a salgótarjáni tűzoltók félútról vissza lettek fordítva. Ez viszont egy a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság elsődleges működési területén történő esetleges valós káreset során ugyancsak rendkívül nehezítő körülmény lett volna. A valótlan bejelentést tevő tehát nem csak a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs, hanem a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén élőket is veszélyeztette és csak a szerencsén múlt, hogy ezzel a vonulással egy időben nem történt valós káreset ezeken a területeken.

 

A szándékosan megtévesztő jelzések szabálysértésnek minősülnek és jelentős anyagi kiadást vonnak maguk után. Egyrészt a komoly összegű vonulási költséggel rendelkező tűzoltógépjárművek ilyen esetben fölöslegesen vonulnak, másrészt pedig elvonják a hivatásos egységet egy olyan esetleges eseménytől, amely valóban gyors és azonnali tűzoltói beavatkozást igényelne, s talán a túlélést jelentené valakinek. Gondolhatunk akár egy közlekedési balesetre, ahol néhány másodperc is sokat számít, ha emberéletről van szó, de éppúgy lehet szó egy zárttéri tűzről, ahol szintén minden másodperc számít. Egy szándékosan megtévesztő bejelentés miatti fölösleges vonulás viszont nem másodperceket, hanem akár fél óra plusz időt is jelenthet. Mielőtt tehát bárki felhívná szórakozásból a segélyhívó telefonszámokat, gondoljon arra, hogy az ezzel járó büntetési tételen túl embertársai életét is felelőtlenül kockáztatja. A hamis bejelentést tevőt ötezertől akár százötvenezer forintig terjedő összegű bírsággal sújthatja a hatóság, emellett a tűzvédelmi törvény értelmében köteles a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére is az, aki a szándékosan megtévesztő jelzést leadta.

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtéves riasztástűzoltás