2024.04.20, Szombat

A szűrővizsgálat néhány percet, a későn diagnosztizált daganat éveket vesz el életünkből!

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.10.10. 09:00

Ezzel a jelmondattal rendezte meg a mellrák elleni küzdelem hónapjának salgótarjáni eseményét pénteken a Magyar Rákellenes Liga városi alapszervezete és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Hirdetés

A salgótarjáni alapszervezet üzenete fejezi ki legjobban az esemény és a rákellenes liga célját is - mondta a Fő téren Rozványi Balázs, a szervezet elnöke. A rendezvényen felszólalók az egészséges életmód mellett mindannyian a szűrések és az önvizsgálat fontosságát hangsúlyozták.

Dr. Bercsényi Lajos a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa ismertette: a 2000-es évek elején, az országban elsők között indult el a mammográfiás szűrővizsgálatok sorozata a megyeszékhelyen, a megjelenési arány azonban csökkenő tendenciát mutat. "Mindenkinek tudunk segíteni, kiváló szakembergárda várja a szűrésekre érkezőket, ugyanolyan minőségű és precizitású műszerekkel, mint Budapesten vagy éppen Bécsben" - emelte ki a főigazgató főorvos.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos hozzátette: tisztában vannak vele az egészségügy területén dolgozók, hogy sokaknak nehéz megtenni azt a lépést, hogy szűrővizsgálatra menjenek, hiszen tartanak attól, hogy ott esetleg milyen betegséget tárnak fel a szakemberek. Azonban saját egészsége érdekében mindenkinek meg kell tennie ezt az első, bátor lépést - hívta fel a figyelmet a tiszti főorvos.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya közösen szervezett, "Egy nap a nőkért" elnevezésű figyelemfelkeltő rendezvénye pénteken 11 órakor a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kezdődött. Itt a megyei egészségügyi intézmények képviselői és civil szervezetek tagjai, valamint egészségügyi tanulmányokat folytató diákok előtt Dr. Bercsényi Lajos, a salgótarjáni kórház főigazgató főorvosa, a rendezvény szakmai védnöke és Kreicsi Mária, a rákellenes liga salgótarjáni szervezetének elnöke mondtak köszöntöt. Ezt követően Jó Marianna, az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen Egyesület alelnöke moderálásával Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos, Dr. Pintér Katalin radiológus, a salgótarjáni mammográfiás szűrőközpont vezetője és Dedeó Anikó a Mályvavirág Alapítvány koordinátora folytatott kerekasztal-beszélgetést elsősorban a mellrákkal és méhnyakrákkal kapcsolatos kérdésekben.

A könyvtárban a rendezvény alkalmából Molnár Éva, az intézmény igazgatója nyitotta meg az "Az egészséges nő" című fotókiállítást. A tárlat az azonos nevet viselt fotópályázatra beérkezett alkotások legjobbjait mutatja be, a kiemelkedő pályaművekkel nevezőket is itt díjazták. Az első helyezett Varga Tamás, a második Gecse Lászlóné, a harmadik Homogáné Tóth Ilona lett; Dr. Nyíri László és Homoga József különdíjat vehettek át.

Kora délután Andrássy Ferenc, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti iskola tanára és tanítványa, Póczos Mátyás zenés felvezetőjével immáron tizedik alkalommal tartottak figyelemfelkeltő sétát a könyvtártól a Fő térre. A mintegy kettőszáz résztvevő a sétával elsősorban az egészséges életmód, az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.

Idén a környezettudatosság jegyében a séta záró momentumaként nem több tucat, hanem mindösszesen egyetlen lufit reptettek el a szervezők, rajta a résztvevők üzeneteivel. A program végén a Fő téren a Viganó Táncegyüttes fiataljai örvendeztették meg néptánc-produkciójukkal a résztvevőket.

Galéria

AktuálisSalgótarjánNógrád Megyei KormányhivatalMagyar Rákellenes Ligamellrák