2024.07.15, Hétfő

A motortól független hűtést támogatja Balassagyarmat új autóipari üzeme

MTI, magyarepitok.hu

2018.11.01. 16:29

Nógrád megye legeredményesebb cége az elektromos autók gyártásában is erősít a most átadott beruházással.

Balassagyarmaton nyitotta meg első e-kompresszort gyártó üzemét a német Mahle, a sorozatgyártás jövőre indulhat.


Harminc országban 170 helyszínen gyárt a társaság

A beruházó szerdai közleménye szerint a gyártócsarnokban gépjárművek légkondicionáló berendezéseihez gyártanak e-kompresszorokat. A berendezések a gépjármű motorjától függetlenül működtetik a hűtést és fűtést biztosító rendszereket. Bernd Eckl, a Mahle üzletágvezetője a beruházástól azt várja, hogy a vállalat beszállítói szerepe az elektromos autók gyártásában is erősödjön.

A stuttgarti központú Mahle a világ egyik legjelentősebb autóipari fejlesztő- és gyártócége. 2017-ben 12,8 milliárd euró árbevételt ért el, a világ 30 ország 170 gyártási helyszínen 78 ezer munkavállalót foglalkoztat.


Három éve vannak jelen a nógrádi városban 

A német vállalat 2015 óta tulajdonosa a kompresszorokat gyártó balassagyarmati üzemnek is, miután 727 millió dollárért megvásárolta a Delphi Automotive termál üzletágát. Magyarországi leányvállalatának vesztesége tavalyelőtt meghaladta a másfél milliárd forintot, tavaly megközelítette 600 millió forintot.

Nettó árbevétele 2016-ban több mint 44,5 milliárd forint, 2017-ben több mint 46 milliárd forint volt, túlnyomó többségében külföldi értékesítésekből. A vállalat a legeredményesebb cég Nógrád megyében mind a bevételt, mind a hozzáadott értéket, mind a foglalkoztatottak számát tekintve.

AktuálisBalassagyarmatautóiparüzemépítés