2024.04.26, Péntek

Táplálkozási szokásaikról kérdezik a salgótarjániakat

salgotarjan.hu

2018.08.16. 13:59

A felmérés eredményei alapján az egészségügy többet tud tenni azért, hogy Magyarországon egyre többen éljenek egészségesen.

Hirdetés

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című projekt keretében – lakossági felmérést szervez a 18 éven felüli lakosság körében.

Ennek elsődleges célja, hogy pontos képet kapjanak a magyar felnőttek táplálkozással, a népegészségügyi termékadóval kapcsolatos ismereteiről, táplálkozási szokásairól, és hogy mérésekkel határozzák meg az alultápláltság, a túlsúly és a hasi elhízás előfordulását.

Mindezek mellett kérdőíves módszerrel információt gyűjtenek a gyógyszer mellékhatásainak ismeretéről, az étrend kiegészítők fogyasztásáról, a dohányzási szokásokról és egyéb, az egészséget meghatározó tényezőkről. A felmérés lebonyolítását az OGYÉI megbízásából a Kutatópont Piac- és Véleménykutató Kft. végzi. A felmérés kérdezői és a dietetikus szakemberek országszerte több felnőttet az otthonában keresnek fel, és kérdezik meg táplálkozási szokásaikról, életmódjától.

A felmérés elővizsgálata Budapesten 2018. augusztus 24. és 26. között zajlik, a fővizsgálatra 2018. szeptember 1. és december 15. között kerül sor országszerte 149 településen.
A felmérésbe bekerült felnőtt lakosok részére előzetesen felkérő levelet küldenek, melyben tájékoztatják őket a felmérés céljából, s felkérik őket az abban történő részvételre.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet biztosítja, hogy a kérdésekre adott válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, minden információt titkosan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezelnek.

A kutatás eredményeinek publikációja 2019. tavaszától várható.

AktuálisSalgótarjánegészségvédelem