2024.05.02, Csütörtök

Nógrádban is másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.07.30. 18:12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve az országos tisztifőorvosi feladatok ellátására jogosult főosztályvezető 2018. július 30. (hétfő) 12:00 órától kezdődően, 2018. augusztus 3. (péntek) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki. A riasztás az ország teljes területére, így Nógrád megyére is érvényes.

Hirdetés

A Nógrád Megyei Kormányhivatal értesítette az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat (a háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgálatokat, a háziorvosi ügyeleteket, és önálló rendelőintézeteket) és a megyei védelmi bizottságokat is tájékoztatta.

A nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, így a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya felhívja a figyelmet a vezetés közbeni fokozott óvatosságra is.

A vízparton nyaralók napozás után lehetőség szerint hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Kérik a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Javasolják a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását, illetve a leégés ellen védő ruházat viselését is. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen.

Amennyiben tehetik, tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát. Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, a katasztrófavédelem weboldalán érhető el.

A "hőhullám napok" előfordulása folyamatosan növekszik, bár az egyes évek között jelentős ingadozás figyelhető meg. 2015-ben 39 hőség nap volt, míg 2016-ban 19, 2017-ben pedig 17 ilyen napot regisztráltunk Nógrád megyében.

AktuálisNógrád megyehőségriasztás