2024.03.29, Péntek

Jelentős károkat okozott a vihar hétfő este Balassagyarmaton és térségében

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.07.24. 15:29

Közel harminc helyszínre riasztották műszaki mentés miatt Nógrád megye hivatásos és önkéntes tűzoltóit július 23-án hétfőn, a késő délutáni és kora esti órákban.

Hirdetés

Percenként fogadták a műveletirányító központ ügyeletesei a bejelentéseket, a helyszínre vezényelt tűzoltók pedig folyamatosan dolgoztak a károk felszámolásán.

A vihar Balassagyarmaton okozta a legtöbb kárt, azonban a balassagyarmati, rétsági, szécsényi, berceli és salgótarjáni hivatásos tűzoltók, továbbá az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület, valamint az Őrhalom és Térsége Polgárőrség önkéntesei összehangolt munkájának köszönhetően a károk jelentős részét sikerült az esti órákban felszámolni.

Az egységek a legtöbb esetben kidőlt, lehasadt, és a közúti, valamint gyalogosforgalmat veszélyeztető fákat távolítottak el.

Az Árnyas úton, a Kócsag úton, az Ipolyjáró úton, az Ipolypart utcában, a Baross Gábor úton, a Rózsa utcában,  és a Nádor utcában távközlési vagy villanyvezetékre, illetve azok irányába, a Régi utcában és a Mikszáth úton kerítésre, az Ady úton, a Madách úton, a Köztársaság téren, a Szabó Lőrinc utcában, a Török Ignác utcában és a Nádor utcában háztetőre, míg az Algőver Mihály utcában garázstetőre dőlt fák okoztak problémát.

A belvárosban, a Civitas Fortissima tér környékén egy lakóépület és a Mikszáth Kálmán Gimnázium teteje, a Bajcsy úton Balassagyarmati Rendőrkapitányság épületének a teteje, a Rákóczi fejedelem úton egy lakóépület és a kormányhivatal épületének teteje, a Szabó Lőrinc utcában a Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium teteje rongálódott meg a viharban.

A vihar okozta károk az Ady úton, a Madách úton, a Baross Gábor utcában, az Új utcában, a Madách ligetben és a Régi utcában képeztek a gyalogos, vagy gépjárműforgalmat korlátozó átmeneti akadályt.

Számos kárhelyszínen az elektromos vezetékek is sérültek, illetve rongálódtak, így az áramszolgáltató helyszínre vonulására és beavatkozására is több helyen szükség volt. Elsődleges információk szerint személyi sérülés sehol nem történt.

AktuálisBalassagyarmatviharkár