2024.03.29, Péntek

Bírság jár a ki nem irtott parlagfű miatt

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.07.11. 11:32

Nógrád megyében is megkezdődött a parlagfüves területek ellenőrzése. Azok a földtulajdonosok, akik nem gondoskodtak a használatukban levő ingatlanok parlagfű-mentesítéséről, akár jelentős összegű bírsággal sújthatóak.

Hirdetés

A parlagfűvel fertőzött területek földhasználói - a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően - 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő pénzbírsággal büntethetőek. A parlagfű elleni közérdekű védekezés alapvetően a földhasználó kötelezettsége, a hatóság feladata a közérdekű védekezés elrendelésére, illetve a szankciók alkalmazására terjed ki - ismertette a Nógrád Megyei Kormányhivatal földügyi szakügyintézője.

Bata Tibor ismertette: a földhasználó köteles minden év június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A helyszíni ellenőrzést hivatalból vagy bejelentés alapján, külterületen az ingatlanügyi hatóság, belterületen a jegyző végzi. A földügyi szakügyintéző arra is felhívta a figyelmet, hogy az ingatlanügyi hatóságnak a helyszíni ellenőrzésről a földhasználót előzetesen nem kell értesíteni, de az esetleges bírságot kiszabó növényvédelmi hatóságnak sem kell felszólító levelet kiküldenie a büntetés előtt.

Bata Tibor kitért arra is, hogy az ingatlanügyi hatóság helyszíni ellenőrzései - előzetesen meghatározott ütemterv alapján - a megye összes települését érintik. Az ingatlanügyi hatóság a parlagfű felderítését végzi, a növényvédelmi hatóság pedig a közérdekű védekezést rendeli el, illetve a mulasztó földhasználót a közérdekű védekezés költségeinek a megtérítésére kötelezi, valamint növényvédelmi bírsággal sújtja. Az ellenőrzések az első fagyok beálltáig, általában október 15-ig folyamatosak - tette hozzá.

Az állampolgárok érdekében - ha szükséges - a hatóságok a védekezésre megszabott határnap előtt is indíthatnak eljárást a fertőzött terület tulajdonosával szemben, kötelezve őt a terület gyommentesítésére. A parlagfű elleni harc jegyében a kormány több éve finanszíroz légi – helikopteres – felderítést is a minél hatékonyabb felderítés érdekében, de ha szükséges, a kormányhivatalok drónokat is bevetnek az ellenőrzések során.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatalparlagfű