2024.03.04, Hétfő

Nógrád megye nyerte az országos ADR-szakmai versenyt

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.06.07. 16:19

A veszélyes áruk közúti szállításának kontrollját végző szakemberek között a Nógrád megyei páros bizonyult a legjobbnak.

Hirdetés

Balatonföldváron, június 4-5. között a Hotel Jogarban vehették át nívós díjaikat azok a katasztrófavédelmi ellenőrök, akik a májusi II. országos ADR-szakmai vetélkedőn a legjobbnak bizonyultak. A verseny fővédnöke dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági főigazgató-helyettese volt.

 

Az országos megmérettetésre második alkalommal került sor, annak idén Szeged adott otthont. A vetélkedő célja, hogy a katasztrófavédelmi szervek állományában szolgálatot teljesítő ADR-ellenőrök elmélyítsék szakmai tudásukat és felkészültségüket. A szakmai viadalt a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködésével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettesi szervezete szervezte meg.
 
Az országos szakmai versenyre érkező kétfős csapatok az elmúlt években szervezett központi képzéseken és a gyakorlatban megszerzett tudásuk alapján készülhettek fel a háromnapos megmérettetésre. A résztvevőknek az első napon elméleti tudásukról kellett számot adniuk: meghatározott idő alatt egy harmincöt kérdést tartalmazó tesztet kellett kitölteniük, illetve egy esettanulmányt kidolgozniuk. A feladatok sikeres megoldásának előfeltétele a jogszabályok alapos ismerete volt. Szakismeretével Almási Csaba tű. százados emelkedett ki, aki az elméleti feladatok különdíjasa lett.
 
A másik két nap során a versenyzők három gyakorlati feladaton keresztül mérhették össze tudásukat. Az egyik során azt mutatták be, hogyan kell szabályosan kiállítani a közúti forgalomból azt a járművet, amelyet ellenőrizni akarnak. Az értékelés sikeressége érdekében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési szakembere is segítette a pályafelügyelők munkáját. A kitereléses gyakorlati feladatban a Baranya megyei igazgatóság csapata diadalmaskodott, így ők lettek a versenyszám különdíjasai.
 
A második gyakorlati feladat egy tartányos jármű rakományának vizsgálatából állt, ahol a versenyzők megmutathatták szakmai rátermettségüket, elméleti tudásuk gyakorlatban történő alkalmazását, mindezt hatékony csapatmunka keretében. A járművön több szabálytalanságot kellett feltárniuk a versenyzőknek. Ebben a versenyszámban a Nógrád megyei csapat teljesített a legjobban, így az övék lett a különdíj.
 
A harmadik gyakorlati feladat a kényszerítő eszközök szabályos használatára irányult. A feltételezett eset során egy illegális, veszélyes árut szállító, jelöletlen személygépjármű esetében kellett eljárniuk. Az élethelyzet valósághű bemutatását és a feladat szakszerű végrehajtását a Terrorelhárítási Központ munkatársa is segítette. A kényszerítő eszközök gyakorlati alkalmazásában a Zala megyei igazgatóság csapata nyújtott kiemelkedő teljesítményt, így ők lettek a versenyszám különdíjasai.
 


Az összesített pontszámok alapján a versenyt a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte, második helyezést ért el Bács-Kiskun megye párosa, harmadikként pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóság versenyzői végeztek.

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságADR-szakmai verseny