2024.02.28, Szerda

Virtuális valóságon alapuló turisztikai fejlesztés Nógrád megyében

turizmus.com

2018.05.14. 14:12

AR-LB alapú mobilalkalmazást fejlesztenek a Nógrád-Hont határmenti régióban légi felvételek, történelmi feljegyzések és egyéb források segítségével.

Hirdetés

A tervek szerint a 2020. január 31-én befejeződő projekt célja a Nógrád-Hont határmenti régió turisztikai népszerűsítése a környék kulturális és természetvédelmi örökségének megóvásával, helyreállításával és fejlesztésével.

Az olyan elismert turisztikai célpontok közelsége, mint Budapest, a Dunakanyar és az Alacsony-Tátra eddig háttérbe szorította a régiót, így az nem került be megfelelően a köztudatba. Ez a hátrány azonban előnnyé fordítható, hiszen manapság egyre többen  egyre inkább a rétegtermékeket keresik, új területeket, új élményeket – áll Bánk község önkormányzatának sajtóközleményében. A klasszikus – turista információs pont létesítése, gyógyfürdő környezetének felújítása – és a virtuális turisztikai fejlesztés kombinációjával a projekt egy új turizmusfejlesztési módszertan alapjait fekteti le.

 

Bár léteznek már kiterjesztett valóságon (AR) alapuló turisztikai fejlesztési kezdeményezések, üzemelő, helymeghatározáson (LB) alapuló fejlesztés, mely a felhasználót akár nagyobb távolságok megtételére és adott turisztikai feladatok teljesítésére ösztönözi, még nem elérhető. A projekt célja ezért helymeghatározáson alapuló AR attrakciók fejlesztése és ezek révén a Nógrád-Hont határmenti régió turisztikai népszerűsítése, mint AR alapú látványosságokat kínáló turisztikai desztináció.

"E cél elérésének érdekében, a hagyományos idegenforgalmi fejlesztés mellett 3D tartalmú, AR-LB alapú mobilalkalmazást fejlesztünk, légi felvételek, történelmi feljegyzések és egyéb források segítségével. Így egy virtuális kalandra hívjuk a felhasználót, melynek keretében határon átívelően keresi fel a régió látványosságait és szolgáltatóit és teljesít feladatokat, melyekért a környék turisztikai szolgáltatóinál különböző kedvezményekben részesülhet. A projekt további fontos eredményeihez számoljuk még azon sokrétű stratégiákat és akcióterveket, melyek alapjául a fent bemutatott tevékenységekből levont következtetések és tapasztalatok szolgálnak." – fejeződik be a sajtóközlemény.

forrás: turizmus.com

AktuálisNógrád megyeAR-LB alapú mobilalkalmazásBánk község