2024.04.19, Péntek
Szentkúton is elkelt a diákok segítsége
Salgótarjáni Szakképzési Centrum facebook

Szentkúton is elkelt a diákok segítsége

Salgótarjáni Szakképzési Centrum facebook

2018.05.16. 10:10

A nyolcszázéves búcsújáróhely, Nemzeti Kegyhely az elmúlt években teljes egészében megújult, az itt végzett munkát építészeti nívódíjjal is jutalmazta a szakma. Ennek az épített örökségnek a megóvásában hatékonyan működnek közre a Nógrád megyei szakmunkástanulók, akik - elmondásuk szerint - így érdekes és szép feladat végzése közben tanulják, gyakorolják a leendő szakmájukat.

Hirdetés

Műhelygyakorlat keretében szépítették az elmúlt napokban a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Szondi György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája diákjai a szentkúti kegyhelyt. A festő, mázoló és tapétázó szakmára készülő fiatalok Dancsó János maconkai asztalosmester és szakoktatójuk, Stolcz Zoltán tanár úr vezetésével a kegyhely kültéri faelemeinek időszakos karbantartását végezték: kerítéseket, fapadokat csiszoltak, a szabadtéri oltár előtti padsorok faelemeit festették. Csak a léc, amit lekezeltek, hét kilométernyi hosszt adna ki, 42 köbméter faanyag volt az, ami megszépült a kezük munkája által – mondta el a munkálatokat irányító asztalosmester. Dancsó János kiemelte: Nemzeti Kegyhelyünknek a pünkösdre való készülődésében működtek ezzel közre a diákok, akiket a ferencesek minden nap meg is vendégeltek.

A kegyhelyet működtető ferences testvérek tavaly együttműködési megállapodást kötöttek a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatójával, Gembiczki Ferenccel, valamint az SSzC három tagintézményének, a bátonyterenyei Fáy, a salgótarjáni Borbély, és a balassagyarmati Szondi vezetőjével, ennek keretében már tavaly ilyenkor is dolgoztak Szentkúton a Fáy, illetve a Borbély diákjai.

 

AktuálisSzentkútSalgótarjáni Szakképzési Centrum