2024.04.26, Péntek

Emberekre és állatokra egyaránt veszélyes lehet a Pásztó közelében talált, illegálisan levágott szarvasmarhák húsa

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.05.11. 15:59

A jelek szerint nagyüzemi tartásból származó Holstein-fríz fajtájú vemhes tehenek maradványaiból megállapítható, hogy az állatok nem voltak jó egészségi állapotban, gyógyszerrel is kezelték őket.

Hirdetés

Több ízben engedély nélküli vágásból származó szarvasmarha tetemeket helyeztek el ismeretlenek Pásztó környéki mellékutak mentén, a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet területén. Az állatmaradványok eredete ismeretlen, az állatok füleiből kivágták az azonosítókat. Ez azért is különösen veszélyes, mert a színhúst a megtalált tetemek nem tartalmazzák, így azok sorsáról nem tudni.

 

Dr. Micsutka Attila, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatalának főállatorvos felhívja a térségi lakosság figyelmét arra, hogy elővigyázatosságból senki ne vásároljon és fogyasszon ismeretlen, ellenőrizetlen eredetű marhahúst.

A járási főállatorvos kiemelte, hogy a körülmények okán az állatok állategészségügyi státuszáról senki, így a hatóság nem tud nyilatkozni, ez pedig magában hordozza azt a veszélyt is, hogy akár állatról emberre terjedő fertőző betegségekben szenvedtek. A Pásztói Járási Hivatal a szükséges szakmai intézkedéseket haladéktalanul megtette.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal azt kéri a kelet-cserháti és Pásztó környéki települések lakosságától, hogy aki márciustól mostanáig feltételezett feketevágásából származó húst vásárolt, vagy ilyen tevékenységről tudomása van, jelentkezzen a pásztói állategészségügyi hatóságnál (3060 Pásztó, Vasút út 21.).

 

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalPásztószarvasmarha