2024.04.26, Péntek

Civil egyesületnél ismertette munkáját a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.04.18. 12:52

A Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete napokban tartott rendezvényén jelentős számú érdeklődő előtt tartott előadást a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatala képviseletében dr. Ispán Eszter főosztályvezető. A téma a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság munkája és az első évben szerzett tapasztalatok voltak.

Hirdetés

2017 elején jelentős szervezeti változás történt a környezetvédelmi és természetvédelmi szakterületen azzal, hogy minden megyében önálló környezetvédelmi és természetvédelmi területi hatóság jött létre, megyénkben a Nógrád Megyei Kormányhivatalnál a Salgótarjáni Járási Hivatal szervezeti keretein belül.

A Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya immáron több mint egy éve látja el a feladatokat területi hatóságként - egész Nógrád megyére kiterjedően. A státuszokat helybeli, többségében környezetvédelmi szakirányú végzettséggel rendelkező kollégákkal töltötték be, 16 fővel. A főosztályon az átlagéletkor 33 év, a kollégák 30 százaléka huszonéves, így a tapasztaltabb, nagyobb szakmai gyakorlattal rendelkező munkatársak mellett friss diplomás szakemberek is lehetőséget kaptak arra, hogy szaktudásukat szülőföldjükön tudják kamatoztatni.

A főosztályvezető a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály hatáskörébe tartozó főbb feladatok között említette a hulladékgazdálkodási jogkörhöz kapcsolódó feladatokat, a környezethasználati engedélyezési eljárásokat, a felszámolási eljárásokhoz kapcsolódó teendőket, a szakhatósági eljárásokat, de szót ejtett a természetvédelmi hatósági jogkörben ellátott főbb feladatokról, a zaj- és levegővédelemhez kapcsolódó teendőkről és az inváziós fajokhoz kapcsolódó főosztályi feladatokról is.

2017-ben 99 helyszíni ellenőrzést végeztek el a főosztály munkatársai, kiemelt feladat volt többek között a bútorlap szabászatok, a fafeldolgozó üzemek és a nyílászárók gyártásával foglalkozó cégek hulladékkezelésének ellenőrzése, de a stratégia céloknak megfelelően több ellenőrzést végeztek a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal közösen is. Összesen 31 esetben érkezett a szakterülethez kapcsolódóan közérdekű- és panaszbejelentés.

Kiemelte: az az általános tapasztalat, hogy az ügyfelek kedvezően értékelik a hatóság könnyebb elérhetőségét, azt hogy a személyes ügyintézés esetén nem kell Budapestre utazniuk, így aktívabbá vált a személyes jelenlétük a környezetvédelmi és természetvédelmi eljárásokban. Megjegyezte azt is, hogy a láthatóan és jól érzékelhetően aktívabbá vált a térség lakossága a környezetvédelmi vonatkozású hatósági ügyekkel kapcsolatos véleménynyilvánításban is. Ennek - a sajtó munkatársai által is visszaigazolt - legfőbb oka, hogy a közérdeklődéssel követett ügyek dokumentációja már az  eljárások megindításának időpontjában elérhető a kormányhivatal honlapján, így az állampolgárok és a sajtó is közvetlenebb úton tudja nyomon követni az egyes ügyeket.

 

Megfigyelhető, hogy az információk akár rövid időn belül (tapasztalatok alapján olykor egy-két óra alatt) megjelennek a helyi hírportálokon. Erre kiváló példa volt a salgóbányai adótorony előzetes vizsgálati eljárásának megindításáról szóló értesítés közzététele - melynek híre még aznap megjelent az internetes hírportálokon, sőt reakcióként a tiltakozásra vonatkozó civil indíttatású felhívások is rövid időn belül megjelentek. Az eljárásban végül a hatóság tájvédelmi okok miatt nem járult hozzá a tervezett beruházáshoz, ezt a döntést pedig mind a helyi önkormányzat, mind a lakosság nagy megelégedéssel fogadta.

A főosztály dolgozói nem csak a kötelező szakmai feladataikat végezték el az elmúlt évben, többlet-feladatokat is vállaltak a társadalom környezettudatosságának erősítése érdekében a Föld Napján, vagy éppen a TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióban.

 

A főosztályvezető az eddigi munkatapasztalatok alapján összegzésként megállapította, hogy a környezetvédelmi és természetvédelmi igazgatási szervezetrendszer átalakítása mellett folyamatosan biztosítva volt a hatóság jogszerű működése. A változás az ügyfelek számára kedvezőbb helyzetet teremtett, az átszervezés előnyeit a mindennapokban tapasztalhatták, tekintettel arra a hatósági munkavégzés hatékonyabbá vált, a hatóság könnyebben és gyorsabban lereagálta az ügyfelek bejelentéseit. A mindennapokban, tevékenységük során folyamatosan szem előtt tartották környezetvédők alapvető hitvallását, mely szerint: "A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön."

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalSalgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesület