2024.02.26, Hétfő

Megérkezett őrhalmi fészkébe Báró, a jeladós fehér gólya

Sokszínű Vidék

2018.03.14. 10:53

Vasárnap reggelre berepült a bekamerázott őrhalmi fészkébe.

Hirdetés

Korábban már írta a SokszínűVidék, szombaton még óráról órára egyre valószínűbb volt, hogy elpusztult Báró, a jeladós fehér gólya. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Sokszínű Vidék megkeresésére arról beszélt, aggodalomra ad okot, hogy a madár még nem ért haza és hogy tavaly szeptember óta nem adott magáról jelet, de könnyen lehet, hogy csak a szerkezet romlott el.

Báró tavaly is az elsők között, március 3-án érkezett meg teleléséből Magyarországra, de a szakemberek egészen tavalyelőttig nem tudták, hogy mi áll viselkedésének a hátterében.

2016 tavaszán aztán sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, aminek köszönhetően kiderült, hogy a gólya nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tudott Báró – a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva – korábban megérkezni Magyarországra.

A Báró fészkébe IDE KATTINTVA kukkanthatsz be, a többi jeladós gólya jelenlegi tartózkodási helyét pedig ITT NÉZHETED MEG.

forrás: sokszinuvidek.24.hu

AktuálisgólyaŐrhalomBáró