2024.03.28, Csütörtök

Székely-palóc történelmi lakodalmat csapnak Varsányban

Sokszínű Vidék

2018.01.30. 14:30

Film is készül a két népcsoport mulatozós hagyományairól.

Hirdetés

Sokan palócföldi mintafalunak nevezik Varsányt, ezt a Nógrád megyei települést, ahol az elmúlt években egymást követték a fejlesztések és beruházások, a sikeres pályázatok, és nem maradtak el a különböző országos elismerések sem. A tavalyi esztendőt például – mintegy karácsonyi ajándékként – a Magyarországi Falumegújítási Díj pályázaton kapott elismeréssel zárták.

Kanyó Judit polgármester több alkalommal elmondta, hogy sikereik egyik legfontosabb kulcsa az önkormányzat céltudatos munkája és a lakosság, valamint a civil szervezetek együttműködő készsége. Erre egy újabb sikeres pályázat keretében idén is szükség lesz, hiszen a varsányi székhelyű Nógrád Turizmusáért Egyesület – melynek elnöke a polgármester – a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt keretén belül valósíthatja meg „Székely-palóc lakodalom” elnevezésű programját. Kanyó Judittal erről beszélgetett a Sokszínű Vidék.

A palóc lakodalom Varsány földrajzi fekvéséből adott, de miért éppen székely is?

A mi falunk több szomszédos országban ápol testvértelepülési kapcsolatokat, így Erdélyben is. Ott pedig van egy olyan szeglete a világnak, ahol hiszem, hogy melegebben süt a nap, ahol az emberek lelke tiszta és fényes, ahol árad a szeretet és a béke. Szerencsésnek gondolom magunkat, hogy megismerhettük ezt a csodálatos vidéket, a székelyföldi Homoródkarácsonyfalvát. Összebarátkozhattunk lakóival, akikről ma már tudjuk, hogy dolgos, a világra és a szépre nyitott emberek. Öröm tölti el a szívünket, ha találkozunk, és hála Istennek ez rendszeresen megtörténik. Ilyenkor mindig építkezünk egymás hagyományaiból, arra törekedve, hogy azt a sok kincset, amit elődeink hagytak ránk, továbbvigyük, hogy az elkövetkező generációnak is legyen miből meríteni. Ennek az őszinte és baráti kapcsolatnak az újabb megnyilvánulása a székely-palóc lakodalom.

 

Milyen előzményekre alapozták a közös lakodalom ötletét?

Mind Homoródkarácsonyfalván, mind Varsányban élnek a hagyományok, köztük régi idők lakodalmasai is, melyek megőrzése feladatunk. Az általunk „megvalósított” palóc lakodalmas, és az erdélyi barátainknak köszönhetően ma is élő székely lakodalmas együttes, továbbgondolt változata erősíti a kapcsolatunkat, kiváló tere a generációk közti párbeszédnek. Projektünk hosszú távú hasznosulását abban látjuk, hogy települési szinten hozzájárulhat a kulturális turizmus fejlesztéséhez, s fontos, hogy a programot egy évről évre ismétlődő rendezvény első állomásaként valósítjuk meg.

Hogyan képzeljük el az eseményt? Mit tartalmaz a pályázat?

2018. június 29-én és 30-án, valamint július 1-jén kerül sor a hosszadalmas előkészítést igénylő programra. Első lépésként a következő hónapokban mindkét településen összegyűjtjük a lakodalmak tárgyi emlékeit, hang- és képanyagait, melyekből Varsányban, a Hagyományok Házában kiállítást hozunk létre, és tervezzük egy kiadvány megjelentetését is. A június 30-i fő „attrakció”, a székely-palóc lakodalmas próbái mindkét félnél folyamatosan zajlanak. Az internet segítségével egyeztetjük a táncok, dalok és jelenetek koreográfiáját, melyet a homoródkarácsonyfalvai és a varsányi hagyományőrző csoportjaink közösen mutatnak majd be.

 

Összeállt-e a konkrét menetrend?

A helyi lakosok, befogadó családok nagy szeretettel biztosítják a messziről érkezett partnerek elszállásolását, s önzetlenül közreműködnek a rendezvény lebonyolításában. A már említett kiállítás megnyitására január 29-én kerül sor. A lakodalom helyszíne a varsányi Kézművesporta lesz, melyet gasztronómiai programok kísérnek, amikor palóc és székely lakodalmas ételeket mutatunk be, és természetesen lehetőséget biztosítunk a kóstolásra is. A székely-palóc lakodalomról filmfelvétel készül, amely egyedüli lesz a folklór történetében, hiszen egy filmben lesznek láthatóak és hallhatóak a két népcsoport lakodalmat kísérő népszokásai, népdalai, népzenéje, néptánca és népviselete is. A készülődést megkezdtük, s hiszünk abban, hogy emlékezetes, színvonalas és a barátságunkat tovább erősítő rendezvényt szervezünk Varsányban.

 

AktuálispalócszékelyVarsány