2024.04.26, Péntek

Nem mindegy, hogyan mérjük meg a vérnyomást

origo.hu

2018.01.16. 10:14

Nem annyiszor, nem ott, nem olyan eszközzel és nem úgy - Magyarországon sajnos rengeteg helyen nem végzik tökéletesen a vérnyomásmérést, pedig a pontos diagnóziás felállítása múlhat ezen.

Hirdetés

Eseti méréseken alapulnak azok az alapvető ismereteink, melyek azt igazolták, hogy a szív-érrendszeri események szoros összefüggést mutatnak a kardiovaszkuláris események előfordulásával, leginkább a stroke kockázatával.

Fontos lenne, hogy minden orvos-beteg találkozáskor történjen vérnyomásmérés, ne csak a háziorvosnál, belgyógyásznál, kardiológusnál, hanem akár a fül-orr-gégésznél vagy a pszichiáternél is.

 

Több alapvető szempontot be kell tartani az eseti vérnyomásmérés helyes kivitelezésében, melyet a Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelve is részletez:

  • A beteg a mérés előtt 30 percig nem fogyaszthat koffein-, illetve alkoholtartalmú italt, nem dohányozhat.
  • Sem a beteg, sem a vizsgáló ne beszéljen a mérés alatt.
  • Legalább 5 percig nyugodt körülmények között kell lennie.
  • Ülő helyzetben a beteg háta kényelmes székben legyen megtámasztva, az alkar legyen mindig a szív magasságában megtámasztva, a könyök enyhén behajlítva.
  • A mandzsettát a lemeztelenített felkar közepére helyezzük úgy, hogy alsó széle a könyökhajlat felett legyen 2-3 cm-rel.
  • Egy alkalommal legalább 2-3-szor ismételjük meg a mérést, és számítsuk ki a mérések átlagát. A két mérés között legalább 1-2 perc teljen el. Akkor fejezzük be a mérést, ha a két mérés értéke között nincs 4–6 Hgmm-nél nagyobb különbség. Fontos a megfelelő méretű mandzsetta használata, a guideline erre is kitér.

 

A hypertonia diagnózisának felállításához első alkalommal mindkét karon mérjünk vérnyomást, később már csak a magasabb oldalon folytassuk a méréseket.Egyetlen alkalom alapján sose állítsuk fel a hypertonia diagnózisát, a beteget egy másik napra visszarendelve ismételjük meg a mérést, mielőtt kezelést indítanánk!

 

Természetesen a pulzusszámot is meg kell mérni minden esetben, hiszen a szívfrekvencia, mint önálló rizikófaktor ismerete elengedhetetlen, ráadásul rejtett ritmuszavarok is felismerhetővé válhatnak.

Ha nem így végezzük a vérnyomásmérést, nincs értelme a mérésnek! Fontos szempont, hogy higanyos vérnyomásmérővel az Európai Unió országaiban évek óta tilos a betegeken vérnyomásmérést végezni, helyette validált, oszcillometriás, felkarmendzsettás készülékeket kell használni. Ezzel szemben sajnos a mai napig akad olyan rendelő, ahol még mindig higanyos mérővel mérnek és szinte mindenhol egyetlen mérés történik! Pedig így az esetek egy részénél túlbecsülhetjük a vérnyomást, indokolatlanul indíthatunk kezelést vagy egészíthetjük ki az addigi terápiát.

forrás: origo.hu

Aktuálishypertoniavérnyomásmérés