2024.03.28, Csütörtök

Az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozták Nógrádban

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.09.18. 12:59

Szakmai napot szervezett a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Megyeházán.

Hirdetés

Az elmúlt évtized kutatásai hozzájárultak a szoptatás jelentőségének mélyebb megértéséhez és annak megerősítéséhez, hogy az felülmúlhatatlan értékekkel bír - erősítette meg minden előadója annak a szakmai napnak, melyet a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya szervezett a napokban a Megyeházán.

 

A szoptatás számtalan előnyei közül, a gyermek és az anya hosszú távú egészségre gyakorolt legfontosabb védőhatásai:
-    a megfelelő ideig szoptatott csecsemők ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban, és felső légúti fertőzésekben,
-    a szopómozgás biztosítja az állkapocs, a fogak és a szájizomzat egészséges fejlődését, ezáltal segíti a zökkenőmentes beszédfejlődést,
-    csökkenti a gyermeknél az allergiás megbetegedések, a cukorbetegség-, a felnőttkori szív –és érrendszeri betegségek és az elhízás kockázatát,
-    a későbbi életkorban a teljes és a verbális IQ magasabb, az emlékezőképesség jobb,
-    a hosszú ideig szoptató anyáknál csökken a mellrák bizonyos típusainak, a csontritkulásnak, a petefészekráknak, és az elhízásnak a kockázata.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az élet első hat hónapjában az optimális táplálás a kizárólagos szoptatás és annak folytatása a gyermek két éves koráig - vagy azon túl - kellő időben, kornak megfelelő, biztonságos módon elkészített táplálék kiegészítéssel. A WHO ajánlása, valamint az igazolt és jól ismert előnyök ellenére a szoptatás világszerte csökkenő tendenciát mutat.

 

Csökkenő trend az ismert előnyök ellenére

Magyarországon a hat hónapos korig kizárólagosan szoptatott, anyatejjel táplált csecsemők arányában 2007-től mutatkozik a folyamatosan csökkenő tendencia. Az elmúlt évben országos szinten, hat hónapos korban a csecsemők 66,2 százaléka (Nógrád megyében 65,7 százaléka) már nem volt kizárólagosan anyatejes. 12 hónapos korban a csecsemők 64,3 százaléka (Nógrád megyében 64,7 százaléka) már nem kapott - egyéb táplálék mellett - anyatejet. Az alacsony szoptatási aránynak és a korai elválasztásnak számos egészségügyi és társadalmi vonatkozása van. Ezért népegészségügyi szempontból nagyon fontos, hogy a hat hónapos korig tartó kizárólagosan szoptatott csecsemők aránya emelkedjen.

Az egészségügy szereplőinek és szakembereinek elsődleges szerepük van a kedvezőtlen trend megállításában, ezért a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Perinatológiai Társaság felhívást adott ki az anyatejes táplálás és a szoptatás szakmai támogatására. Meghatározták, hogy a szoptatással és az anyatejes táplálással kapcsolatos elvek közül melyek azok, amelyek érvényre juttatását és megvalósítását a legsürgetőbbnek tartják.

 

Szakmai nap a szoptatás és az anyatejes táplálás támogatása érdekében

A rendezvényre meghívást kaptak a védőnők, az alapellátásban dolgozó házi gyermekorvosok, a vegyes praxist ellátó háziorvosok, továbbá Nógrád megye azon fekvőbeteg-ellátó intézményeinek az érintett orvosai és szakdolgozói, melyekben szülés vezetések zajlanak, és újszülöttek ellátása történik.

Dr. Tőzsér Zsolt, a Nógrád Megyei Kormányhivatal igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta:

Tudományos tények bizonyítják, hogy a szoptatás a csecsemők számára az ideális, a legmagasabb színvonalú, a legjobb minőségű, a legtöbb hasznot és a legkevesebb ártalmat előidéző táplálási mód. A táplálás mellett egyúttal kapcsolatot, vigaszt, immunológiai védelmet is biztosít a gyermekeknek. Szeretetet, biztonságot, gondoskodást közvetít, természetes, olcsó és környezetbarát

- emelte ki az igazgató, ismertetve a WHO, továbbá a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Perinatológiai Társaság ezt igazoló iránymutatásait és ajánlásait is.

Dr. Sztahovits Petra csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelölt, laktációs szaktanácsadó, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumának tevékenységét mutatta be "A koraszülöttek táplálása a kórházban és hazaadást követően" című előadásában. Hozzá hasonlóan Dr. Szabó Attila, a Szent Lázár Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekosztály osztályvezető főorvosa is az intézményükben bevett metodikákat ismertette.

Odor Andrea országos vezető védőnő, az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Védőnői Szakmai Irányítási Osztály vezetője a védőnők közreműködési lehetőségeit és szerepük fontosságát hangsúlyozta. A várandósok szoptatásra való felkészítéséről Toma Ildikó gyógyszerész, laktációs szaktanácsadó szólt részletesen. A közelmúltban zajlott egy kutatás a szoptatási szokások és a szoptatás támogatás hatékonyságának felméréséről Nógrád megyében. Ennek eredményeit Bóné Veronika egyetemi tanársegéd és Hegedűs Réka szociálpolitikus ismertette a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézete részéről. Végül a résztvevők megtekinthették "A szoptatás, anyatejes táplálás fontossága, annak előnyei, hozzátáplálás a szakemberek szerint" című televíziós beszélgetést, melyet az Ipoly Televízió Otthon című magazinműsora készített Dr. Kokavszy Klára házi gyermekorvossal és Omanné Földi Melinda területi védőnővel.

Zárszóként Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője hangsúlyozta: együtt kell tenni a témában.

Ahogyan a filmben is láttuk: a háziorvos és a védőnő együtt beszél a szoptatás és az anyatejes táplálás fontosságáról. Egy édesanya azonban a várandóssága alatt számtalan helyről kap - sokszor egymással ellentmondó - információt a várandóssággal, a szüléssel és a szoptatással kapcsolatban. Információt kap a védőnőktől, házi gyermekorvosoktól, kórházban dolgozóktól, orvosoktól és a családtagoktól vagy éppen az internetről is. Bízom abban, hogy a mai konferencia előadói által átadott ismeretek és szemlélet segíteni fogja a megyei szakembereket abban, hogy ezeket az ellentmondó információkat akár megcáfolva, szerényen, de ugyanakkor határozottan tereljék az édesanyákat a szoptatás irányába

- mondta a főosztályvezető. Feketéné Dr. Zeke Ildikó hozzátette azt is: a szakmai ismeretek bővebb átadására egy helyi akkreditált képzés elindítását tervezik, továbbá segíteni szeretnék a meglévő együttműködések erősítését és továbbiak kiépítését a szakterület érintett szervei, dolgozói között.

A konferencián a szoptatás, anyatejes táplálás támogatása és népszerűsítése érdekében végzett tevékenységéért Gáspár Eszter és Paulovics Andrásné területi védőnők megyei tisztifőorvosi elismerő oklevélben részesültek. Gáspár Eszter 34 évvel ezelőtt, a főiskola elvégzése után Mátranovákon kezdte hivatását, 2003-tól Egyházasgerge és Mihálygerge településeken látja el a területi védőnői feladatokat. 2013 óta körzete mellett a megyeszékhelyen működő Anyatejgyűjtő Állomás védőnője is, kiemelt feladatának tekinti ezen intézmény fejlesztését és az anyatejes táplálás fontosságának hangsúlyozását. Paulovics Andrásné 36. éve hivatásaként végzi a védőnői tevékenységet Rétság város egy részében és Bánk község területén. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Balassagyarmati Járási Hivatala Népegészségügyi Osztálya illetékességi területén a szoptatási mutatók az ő körzetében a legjobbak. A körzetben a szoptatott csecsemők aránya jelentős mértékben meghaladja az országos és a megyei átlagot.

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalNógrád megyeanyatejes táplálás