2024.07.27, Szombat

Salgótarjánba érkezik a Szent Korona hiteles másolata

salgotarjan.hu

2017.08.17. 14:02

A korona megtekintésére pénteken 13:30 órától a Szent József Plébániatemplomban nyílik lehetőség.

Az Államalapítás ünnepének alkalmából, a város történelmében először augusztus 19-én Salgótarjánba érkezik a Szent Korona hiteles másolata.

Ökumenikus istentiszteletre, majd a plébánia scholája, a Melódia Női Kar, a Cantabile Kamarakórus, a Bányász-Kohász Fúvószenekar, valamint Kántor Zoltán színész és Diósi Tamás orgonista közreműködésével ünnepi műsorra is sor kerül. Ezek után, 16:00-kor körmenet indul a Fő térre.

A pénteki és szombati (augusztus 20.) nap részletes városi programja itt található.

Mint az köztudott, az eredeti Szent Koronát a Parlamentben őrzik. Ahhoz, hogy egy kegytárgyat vagy koronázási jelvényt hiteles másolatnak minősítsenek, a Szent Korona Testület hozzájárulása szükséges, amelynek elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök. A Salgótarjánba érkező Szent Korona másolatának elkészítésére is ez a testület adott engedélyt.
A másolat a legapróbb részletekig megegyezik az eredeti Koronával, a kereszt, a keresztpánt, az abroncs és a tűzzománc képek is méretarányosak és az eredetivel megegyező anyagokból készültek. A koronatestet tömör ezüstből készítették és színarannyal burkolták, külső részét mintegy 600 drágakő díszíti. A másolatot az Állami Pénzverő jogutódja készítette és útjain a Magyar Koronaőrök Egyesületének tagjai kísérik.

AktuálisSalgótarjánSzent Korona hiteles másolataSzent József Plébániatemplom