2024.06.24, Hétfő

Legyünk körültekintőek az interneten hirdetett tűzifa vásárlásánál!

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.08.30. 11:27

Számos jogsértést tárt fel az utóbbi időben az interneten tűzifát hirdetők körében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A tájékoztatás szerint az ellenőrzésekre legtöbbször lakossági bejelentés alapján került sor. A bejelentők rendszerint az interneten hirdetett, majd kiszállított tűzifa mennyiségét és minőségét kifogásolták, továbbá a bizonylatokat hiányolták, és panaszaikkal sok esetben már nem tudták utolérni a hirdetőt.

A Nébih - a faanyag-kereskedelmi lánc felügyeletéért felelős hatóságként - felhívja a figyelmet, hogy egy vállalkozás jogszerű működésére önmagában nem jelent garanciát az, ha honlapjáról valaki már több éve rendel tűzifát. A hatósági ellenőrzések tapasztalatai szerint a hirdetők sok esetben nem tartják be a faanyag-kereskedelmi lánccal kapcsolatos, hatályos szabályokat.

A hivatal azt javasolja, a vevők ellenőrizzék, hogy a hirdető személy vagy cég neve szerepel-e a Nébih honlapján közzétett jogsértések között. Felhívják a figyelmet arra is, hogy előre utalással csak megbízható hirdető esetén fizessenek a vásárlók, és a megadott bankszámlaszámot feltétlenül vessék össze a cégnyilvántartásban szereplő adattal. Továbbá minden esetben kérjék a tűzifa átadásakor a nyomtatvány alapú, sorszámozott szállítójegyet, a névre szólóan kiállított számlát vagy nyugtát, valamint a tűzifa vásárlói tájékoztatót is - tartalmazza a Nébih tájékoztatása.

Amennyiben egy vásárló úgy látja, hogy a szerződéskötést, megrendelést megelőzően megtévesztő tájékoztatást kapott, illetve további felvilágosítást szeretne ilyen vagy hasonló kérdésben, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatala Fogyasztóvédelmi Osztályának munkatársai fogadják a megkereséseket.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatalnébihtűzifa