2024.04.26, Péntek

Építészeti bűnmegelőzési együttműködés Nógrád megyében

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.08.23. 13:15

Szakmai együttműködésük folytatására írtak alá szándéknyilatkozatot a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nógrád Megyei Kormányhivatal és a Nógrád Megyei Építész Kamara vezetői a napokban Salgótarjánban.

Hirdetés

Az eseményen Medve Judit rendőr alezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője ismertette a „Biztonság kedvéért…” címet viselő projekt építészeti bűnmegelőzési célkitűzéseit.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tevékenysége során mindig nagy figyelmet fordított és fordít arra, hogy egy komplex programot alakítson ki. Ennek a projektnek is fontos része, hogy a lakosság önvédelmi képességeit javítsuk, ugyanakkor amellett, hogy az állampolgárokat és a potenciális áldozatokat felkészítjük a veszélyhelyzetek felismerésére és elkerülésére, azt is fontosnak tartjuk ebben a kérdésben, hogy az építészeti eszközök, a körülöttünk lévő tárgyak és eszközök is olyanok legyenek, amely mind a vagyon-, mind a személyi biztonságot fokozzák. Ezért is fontos, hogy ezt a viszonylag új módszert, az építészeti bűnmegelőzést minél többen megismerjék és alkalmazzák- mondta Medve Judit. Az alezredes ismertette: az elmúlt időszakban munkaértekezleteken és szakmai konferencián is körüljárták már a témát, a lakosság és a szakemberek részére is külön tájékoztató kiadványokat készítettek.

 

Innovatív kérdéskör

Az együttműködés további folytatására irányuló szándéknyilatkozat aláírását követően dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja úgy fogalmazott: a téma első hallásra számára is újszerű volt, megismerkedve vele azonban egy kifejezetten és érdekes és hasznos szakterületet ismert meg.

Minőségi színvonal-emelkedés ez úgy az építészetnek, mint a bűnmegelőzésnek, hiszen pont arról van szó, hogy ne egy nagy falat építsünk, hanem arról, hogy hogyan lehet a közösségi és a magánszférát úgy elhatárolni egymástól, hogy az egyben esztétikus és szép is legyen. Kifejezetten örülök, hogy ebben az együttműködésben a kormányhivatal is részt vehet - húzta alá a kormánymegbízott.

Kenyeres István, a Nógrád Megyei Építész Kamara elnöke kiemelte: olyan témáról van szó, mely Magyarországon még nem jelent meg az építész-képzésben, a szakterület felsőoktatásában egyelőre ezekről a kérdésekről még nem esik szó.

Én magam is érdeklődéssel vettem részt az elmúlt hónapok szakmai eseményein, hiszen olyan témákról hallottunk, melyek igazából hazánkban még nem kerültek széles körben napirendre. Ilyen csoportosításban és mélységben legalábbis biztosan nem. Az építész kamara nevében mondhatom: az érdeklődést felkeltettük és a jövőben is közreműködünk majd a kibontakozásban - tette hozzá a megyei szervezet elnöke.

Dr. Nagy László rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta: igen hasznos eredményeket lehet elérni az építészeti bűnmegelőzés eszközeivel, reményei szerint sikerült előrelépést is tenniük ezen a területen. A megyei rendőr-főkapitány zárszóként köszönetet mondott az együttműködő partnereknek, illetve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szakembereinek azért, hogy a projekt megvalósításával és a további együttműködés rögzítésével hozzájárulnak ezen bűnmegelőzési terület rendőrszakmai eredményeihez.

A sajtótájékoztatón megismerhető volt Kara Ákos: Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel című könyve is. A szakembereknek szóló 200 oldalas kiadvány bemutatja az építészeti bűnmegelőzés történetét és alapelveit, az ilyen szemléletű tervezés és fenntartás módszereit, továbbá ajánlások sorát fogalmazza meg a különféle épülettípusokra és közterületekre – családi házaktól a közterületi aluljárókig.

AktuálisSalgótarjánNógrád Megyei Rendőr-főkapitányságNógrád Megyei KormányhivatalNógrád Megyei Építész Kamara