2024.03.28, Csütörtök

Régi magyar-magyar kapcsolatokat állít helyre az új híd az Ipolyon

magyarepitok.hu

2017.07.22. 08:53

A Balassagyarmat-Kóvár összeköttetés megnöveli a nógrádi város vonzáskörzetét, számos felvidéki falvat közelebb hozva.

Hirdetés

A Via Futura tervezi a Magyarországot Szlovákiával összekötő új hidat - derült ki a TED-en megjelent hirdetményből. Fél kilométernyi úttal, ezen belül egy 168 méteres híddal fogja összekapcsolni a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) új projektje a Nógrád megyei Balassagyarmatot a szlovákiai Kóvárral és az Ipoly északi oldalán található részben magyarlakta falvakkal.

A tervezés költsége 28 millió forint volt, a beruházás a hídon kívül az útvonal magyar részét foglalja magába, amely a 22. számú Rétság-Salgótarján főútról körforgalommal fog leválni és Újkóvár településnél hagyja el az országot.
 

Könnyebben elérhető a régió központja

A fejlesztés jelentősége, hogy a Balassagyarmattól nyugatra eső, határontúli kistelepülések felől jelenleg csak a tógyarmati híd felé kerülve lehet bejutni a nógrádi városba, az új hídon viszont Kóváron keresztül rövidebb utat nyernek. Így a potenciális munkaerő és a más céllal érkező is hamarabb bejut a felvidéki falvakból.

Kóvár területét a trianoni döntés vágta ketté, a folyó jobb partján Szlovákiához került a település jelentős része, míg a bal parton fekvő területekből Újkóvár néven önálló község jött létre.

hídépítésAktuálisútépítésBalassagyarmatIpoly