2024.03.19, Kedd

Ingyenes közműcsatlakozás, olcsóbb és fogyasztóbarát ügyintézés

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.07.07. 10:29

A lakosság terheinek csökkentésével a korábbi támogatások mellé egy újabb jelentős segítséget kapnak a családok az otthonteremtéséhez.

Hirdetés

A Kormány a családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások terheinek további mérséklése érdekében ingyenessé teszi a közműcsatlakozásokat, továbbá mérsékli vagy teljesen ingyenessé teszi az ide kapcsolódó eljárási díjakat és a korábbinál lényegesen gyorsabb munkára kényszeríti a közműveket.

A lakosság terheinek csökkentésével a korábbi támogatások mellé egy újabb jelentős segítséget adnak a családoknak az otthonteremtéséhez, legyen szó új ingatlan építéséről vagy a meglévő átalakításáról, valamint megszabadítják a kis és közepes vállalkozásokat egy hatalmas pénzügyi és bürokratikus tehertől, javítva ezzel is a hazai kkv-szektor versenyképességét. A 2017. évi LVII. törvény, valamint az ennek végrehajtását szolgáló 157/2017. Kormány rendelet rendelkezéseinek túlnyomó része 2017. július 1-jén lépett hatályba.

 

Díjmentessé váltak a közmű-csatlakozások meghatározott fogyasztási mértékig

Díjmentessé vált:

- a legfeljebb 4 köbméter/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése,
- a legfeljebb 32 Amper névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése,
- a 32 mm átmérőjű ivóvíz vezeték és a 160 mm átmérőjű szennyvíz vezeték bekötése.

Ezek a közműbekötések egy nagyobb lakás vagy átlagos méretű családi ház ellátásához, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség (pl. fodrászat, pékség) energiaigényének kielégítéséhez elégségesek.

A díjmentesség három szektorra: a villany, gáz, víz (ivóvíz- és szennyvíz) bekötésekre vonatkozik, a költségmentességet nem csupán a lakosság, hanem kis- és középvállalkozások is igénybe vehetik. A kedvezmény nem csak új építésű ingatlanoknál, hanem a közműhálózatra való későbbi rácsatlakozásnál is érvényesül, azaz lakóingatlan vagy üzlethelyiség építésekor és átalakításakor is igénybe vehető. Nem szükséges felújítás sem a díjmentes bekötés igényléséhez. A fenti teljesítményig és vezetékméretig bármikor kérhető a bekötés.

A gáz és árambekötéseknél elengedésre kerül a csatlakozási alapdíj, a csatlakozóvezeték díja és a fogyasztásmérő díja. Ezen felül gázbekötéseknél az elosztó 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki, ami teljesen új szabály. A villanyszektorban pedig az eddigi mérték kétszeresére emelkedett az a vezetékhossz, amelyet az elosztó társaság ingyenesen biztosít a következők szerint.

Ha kisfeszültségű közcélú elosztó hálózat kiépítése szükséges, akkor felhasználási helyenként legfeljebb egy csatlakozási pontra rendszerhasználóként

- szabadvezeték esetén legfeljebb 100 méter,
- földkábel esetén legfeljebb 50 méter

hosszúságú közcélú vezeték díjmentes.

Ha középfeszültségű hálózat kiépítése szükséges, akkor

- szabadvezeték esetén legfeljebb 500 méter hosszúságú közcélú vezeték létesítése
- földkábel esetén legfeljebb 250 méter hosszúságú közcélú vezeték, valamint a transzformátorállomás létesítése

díjmentes.

A víziközmű szektorban a víziközmű-fejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztóknak már eddig sem kellett fizetniük, a díjmentesség július 1-jétől a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed. Ezen felül ivóvíz és szennyvíz bekötéseknél mentessé vált az igénybejelentés elbírálása, tervegyeztetés, adategyeztetés vagy ennek megfelelő szolgáltatás, továbbá rácsatlakozáskor a bekötési vízmérőóra, annak felszerelése és a nyomáspróba.

Csökkennek a gázszektorban a különdíjas szolgáltatások költségei

Ezentúl a különdíj mértékének megállapítása kizárólag a munkavégzésre ténylegesen ráfordított idő alapulvételével történhet, nincs átalánydíj, sem a munkához nem kapcsolódó egyéb költség.

Az elosztó társaságok mérlegelési jogköre és hatósági feladatai csökkennek

A hatósági szemlélet helyett a szolgáltatói szemléletet és hozzáállást erősíti a Kormány a közműcégek körében. 2017. július 1-jétől a fogyasztó jogorvoslattal fordulhat a műszaki-biztonsági hatósághoz, ha az elosztó elutasítja a közmű kiviteli tervét. Jogorvoslattal lehet élni továbbá akkor is, ha az elosztó elutasítja a terv szerint kivitelezett közmű átvételét. A fenti jogorvoslati eljárások is díjmentessé válnak.

Radikálisan csökkennek a közmű-csatlakozásokkal kapcsolatos ügyintézési határidők

Csökkentek vagy a korábbi határozatlan időhöz képest meghatározott időhöz kötöttük a közművek szolgáltatásait. Így például a földgázelosztó a csatlakozási igény kielégítésére vonatkozó írásbeli ajánlatát 30 nap helyett 8 napon belül köteles megtenni. Az igénykielégítés feltételeiről és lehetőségeiről szóló előzetes tájékoztatást 30 nap helyett 10 napon belül kell a fogyasztó részére átadni. A kivitelezés határideje maximálásra kerül 60 napban, erre eddig nem volt határidő. Hiánypótlási felhívást 15 nap helyett 3 munkanapon belül lehet kiadni.

Víziközmű esetén eddig nem volt határidő arra az esetre, ha a benyújtott terv nem felel meg a követelményeknek vagy a bekötés megvalósítására nem alkalmas, ezért a víziközmű-szolgáltató a terv kiegészítését vagy új terv benyújtását kérheti. Erre ezután 5 napja lesz a szolgáltatónak. A bekötővezeték kiépítését, fertőtlenítését, a helyszíni szemlét, a nyomáspróbát, a működőképességi és vízzárósági próbát, a geodéziai bemérést és a vízmérési helyen a bekötési vízmérő beszerelését a szolgáltató ezután a munkaárok rendelkezésre állásának bejelentését követő 30. napig köteles elvégezni, ezt korábban nem rendezte jogszabályi határidő.

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalNógrád megyeközműcsatlakozás