2024.06.20, Csütörtök

Felavatták Dr. Vitális Sándor emléktábláját

salgotarjan.hu

2017.06.23. 15:22

Dr. Vitális Sándor Kossuth-díjas tudós, geológus, egyetemi tanár, a föld- és ásványtani tudományok doktora volt, munkássága sok szállal kötődött Salgótarjánhoz.

Emléktáblát avattak Dr. Vitális Sándornak (1900-1976) a Dornyay Béla Múzeum Bányászati kiállítóhelyén.

Egyetemi tanulmányait 1917-ben kezdte a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 1922-ben kapott természetrajz–földrajz szakon bizonyítványt, majd 1923-ban szerzett bányageológiai doktori oklevelet. 1942-ben a Szegedi Tudományegyetemen hidrogeológia tárgykörből nyert magántanári képesítést.

1922-től 1946-ig a Salgótarjáni Kőszénbánya Részvénytársaság vállalati geológusaként Pécs, Komló, Kátás és Szászvár környékén, valamint Ausztriában irányította a vállalat szénkutatásait.

Az emléktábla avatásán a tudós munkásságát Dr. Lénárt László, a Miskolci Egyetemi docense méltatta. Vitális Sándor városunkhoz kötődő tevékenységének és méltatlan politikai meghurcoltatása éveinek történetét pedig dr. Fodor Miklós, a Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettese idézte fel.

A Magyar Hidrológiai Társaság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is támogatta az emlékmű létrehozását, amelyet az utóbbi szervezet igazgatója, Szilágyi Attila és Fekete Zsolt polgármester közösen leplezett le.

AktuálisSalgótarjánDr. Vitális SándorDornyay Béla Múzeum Bányászati kiállítóhely