2024.07.18, Csütörtök

Idén 74 milliárd forintot költ a kormány gyermekétkeztetésre

mti

2017.03.11. 09:06

A kormány ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésre költ az idén, ez több mint 2,5-szerese a támogatásra 2010-ben fordított összegnek. Az országjárás elsősorban a nehezebb helyzetű térségekre koncentrál majd, így Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében fogják felkeresni a különböző felekezetek által fenntartott oktatási intézményeket.

 

Ingyenes étkezésre a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű gyermekek jogosultak, ötven százalékos kedvezményre pedig azok a családok, amelyek három vagy több gyermeket nevelnek, illetve ahol fogyatékossággal élő vagy súlyosan beteg gyermek van.


Összesen 620 ezer gyermek részesül ingyenes vagy kedvezményes étkeztetésben a bölcsődétől a középiskola végéig, ez a Magyarországon élő gyermekek több mint harminc százaléka.
    
A rászoruló gyermekek a bölcsődében négyszer, az óvodában és az általános iskola első négy osztályában háromszor kapnak ingyenes vagy kedvezményes étkezést. Ráadásul nemcsak a tanévben, hanem a tanítási szünetekben is. Ahhoz, hogy megkapják, csak el kell, hogy menjenek az oktatási intézménybe. 


A gyermekétkeztetés támogatásán belül a katolikus iskolák 2 milliárd 345 millió forint támogatást kapnak, és ebből 68 ezer fiatalt étkeztetnek.


Országjárást indítottak, amelynek első állmása a szerdán meglátogatott egri Ward Mária Katolikus Gimnázium volt. Az egyházi oktatási intézmények felkeresésének célja a tapasztalatszerzés arról, hogyan oldják meg a kapott támogatásból a rászoruló gyermekek étkeztetését. 

AktuálisNógrád megyegyermekétkeztetés