2024.04.25, Csütörtök

Bárányhimlő elleni védőoltási program Salgótarjánban

salgotarjan.hu

2017.03.01. 10:38

A program keretében támogatják a salgótarjáni lakóhellyel rendelkező, 2013. szeptember 1. és 2014. augusztus 31. között született kisgyermekek védőoltással történő ellátását. A programban résztvevő kisgyermekek 2 adagos oltási sorozatának teljes költségét az Önkormányzat átvállalja.

Hirdetés

A bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség hazánkban. Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a valós megbetegedések száma ennek körülbelül a duplája lehet. A gyermekek 85-90%-a 10 éves koráig átesik ezen a vírusfertőzésen. Általában magától gyógyuló betegség, de az esetek 2-6%-a szövődménnyel jár, melyek kezelésére legtöbbször kórházi ellátásra van szükség. A védőoltás olyan anyagi terhet jelentene a legtöbb családnak, melyet sokan nem tudnak önerőből felvállalni.

 

Mindezeket felismerve Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata – a 23 megyei jogú város közül az 5. olyan város, amely bárányhimlő elleni védőoltási programot indít.
Önkormányzatunk anyagi támogatásával a szülők dönthetnek arról, hogy gyermeküknek biztosítják-e a bárányhimlő elleni védőoltás beadatását.

A betegségről, illetve a védőoltásról további tájékoztatást vagy egyéb információt talál a www.baranyhimlo.hu oldalon.

 

A bárányhimlő elleni oltóanyag első adagjának beadása 2017. április 1. hetében, a második adag beadása 2017. június első hetében – az illetékes házi gyermekorvosok és védőnők segítő közreműködésével történik.

A programban történő részvételhez az arra jogosultak a regisztrációs lap kitöltésével 2017. március 17-ig jelentkezhetnek a gyermek védőnőjénél vagy – óvodába járó gyermek esetén – a tagóvodában. A regisztrációs lap elérhető a védőnőknél, illetve a tagóvodákban.

AktuálisSalgótarjánvédőoltásbárányhimlő