2024.04.24, Szerda
Nógrád megyében is problémákat okoz a hirtelen olvadás
Fotó: pixabay.com

Nógrád megyében is problémákat okoz a hirtelen olvadás

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.02.07. 10:34

A hőmérséklet emelkedése következtében az elmúlt időszakban lehullott hó erős olvadásnak indult, emiatt több helyen védekezési munkálatokra volt és van szükség. A hétvégén a tűzoltóknak Diósjenőn, Nógrádmegyerben, Pásztón, Szirákon, Szügyben és Bátonyterenyén is elárasztott pincéknél kellett segédkezniük a víz kiszivattyúzásában.

Hirdetés

Még pénteken Szente településen a Kétbodonyi patak vízszintjének hirtelen emelkedése miatt homokzsákos védekezésre volt szükség, valamint a patakban keletkezett jégdugót is meg kellett szüntetni, ezt egy földmunkagéppel oldották meg. Vasárnap a patak a Kossuth úton álló melléképületeket veszélyeztette, amiatt aznap további ötszáz homokzsákkal védték be a területet. A munkálatokban a helyi lakosok és az önkormányzat tagjai vettek részt a település polgármesterének irányításával. Szente településre vonatkozóan pénteken elrendelték az első fokú helyi vízkárvédelmi készültséget, vasárnap délutántól pedig már harmadfok van érvényben.

Szombaton Bátonyterenyén a Dankó úton az erdő felől nagy mennyiségű olvadó hólé folyt az úttestre és az utca alsó részén lévő két ingatlan udvarát elöntötte. Az önkormányzat a helyszínre szállított kétszáz homokzsákot és három köbméter homokot, majd homokzsákos védekezéssel a víz útját elterelték, így megoldódott a probléma.  A védekezési munkálatokban a Bátonyterenyei Járási Önkéntes Mentőcsoport és a város önkormányzata vett részt a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője és a település közbiztonsági referensének felügyelete mellett.

Szombaton és vasárnap Pásztó-Hasznoson is gondokat okozott az olvadás, a Vár úton az erdő felől ugyanis nagy mennyiségű olvadó hólé folyt az úttesten, ami az utca alsó részén négy ingatlan udvarát és pincéjét árasztotta el. A katasztrófavédelem a helyszínre szállított a két nap alatt összesen hatszáz homokzsákot, az önkormányzat pedig hat köbméter homokot, valamint egy, a munkálatokat segítő erőgépet. A védekezést a pásztói hivatásos tűzoltók és a város önkormányzata közösen végezték a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokának és a város közbiztonsági referensének irányításával. A fennálló helyzet miatt a város vezetője harmadfokú helyi vízkárvédelmi készültséget rendelt el vasárnap délelőttől, ami még jelenleg is érvényben van.

Vasárnap Szécsényben egy tanyán a nagy mennyiségű olvadó hólé lakóházat veszélyeztetett, ezért az önkormányzat által biztosított három köbméter homokkal és a katasztrófavédelem által biztosított kétszáz homokzsákkal védték be az ingatlant helyi lakosok segítségével, s ez idő alatt a szivattyúzás is folyamatos volt.

Vasárnap délután háromnegyed négytől a Balassagyarmat és Galgamácsa közötti vasúti pályaszakaszt a vasúti forgalomból kizárták, mivel a töltések mellett felgyülemlett vízmennyiség a pályaszakasz használatát két helyszínen is veszélyeztette. Ez a korlátozás ma reggelre bővült, s mostanra már a Balassagyarmat és Aszód közötti szakasz egészén érvényben van. A szolgáltatást a kiesés ideje alatt vonatpótló buszokkal oldják meg.

A Mátraverebélyi-víztározón ma reggel hat órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, illetve ugyanez vonatkozik a Zagyva Jobbágyi és Jászfelsőszentgyörgy közötti szakaszára is.

AktuálisKatasztrófavédelemNógrád megyehóolvadásvíz kiszivattyúzás