2024.04.26, Péntek
Óvatosan a jégfelületeken!

Óvatosan a jégfelületeken!

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.01.02. 10:43

Nógrád megyében is ízelítőt kaphattunk a hideg, barátságtalan téli időjárásból. A nyílt vizek felületén a legtöbb helyen összefüggő jégréteg alakult ki a tartós mínuszok miatt, ám a jégen tartózkodás veszélyes lehet, ha nem tartják be az alábbiakban olvasható szabályokat.

Hirdetés

Az első és legfontosabb szabály, amit mindenkinek kötelező betartani, hogy csak olyan helyen szabad jégen tartózkodni, amit előzőleg sportolásra, tartózkodásra hivatalosan kijelöltek. Ugyancsak elengedhetetlen, hogy nyílt vízfelületek jégfelületére csak akkor lehet rámerészkedni, ha a jég megfelelő vastagságú (minimum 10 cm), nem olvad, és megfelelőek a látási viszonyok. Amennyiben befagyott vízterületekre megyünk, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a jég biztonságos az általunk végzett tevékenységre. A jég vastagsága adott vízterületeken változó lehet, ezért a parttól lehetőség szerint ne távolodjunk el, még akkor sem, ha az kellő vastagságú. Egyedül ne tartózkodjunk a jég felületén, vagy legalább valaki tartson minket szemmel, hogy baj esetén tudjon segíteni.

Ha beszakad alattunk a jég, próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat – ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a lékből ki tudjunk szabadulni. A beszakadás pillanatában karjainkat emeljük oldalsó középtartásba, és felső testünkkel dőljünk egy kicsit előre, hogy minél nagyobb felületen érintkezzünk a jég felszínével. Törekedjünk rá, hogy fejünk és kezeink ne kerüljenek a jég alá. Próbáljunk felfeküdni a víz felületére és felhasalva felkúszni a jégre, akár úgy, hogy a mögöttünk lévő jégtábláról eltoljuk magunkat. Ha a jég folyamatosan betörik alattunk, a part felé haladva törjük magunk előtt a jeget. Ha észrevesszük, hogy valaki más alatt beszakadt a jég, a mentés megkezdése előtt minden esetben értesítsük a katasztrófavédelmet a 105-ös vagy 112-es telefonszámon, hogy a további segítség minél előbb a helyszínre érkezhessen.

Mentés esetén a legfontosabb szabályok:

  • Ne egyenes tartásban, hanem hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert (ellenkező esetben mi is veszélybe kerülhetünk, alattunk is beszakadhat a jég).
  • Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét (a jég törékeny). Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal, esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal).
  • Vigyázat: ne húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a ruhája ujjánál fogva, mert ruhája a varrásoknál könnyen elszakadhat.
  • Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja. Ezáltal az elől lévőt a mentés során a többiek hatékonyan támogatják.
  • Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a jégre, majd a beszakadás helyétől a partra.
  • Ha a szerencsétlenül járt már a jég alá került, már csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet a mentésre, így mielőbbi értesíteni kell a tűzoltóságot a 105-ös vagy 112-es segélyhívó számon.
  • A jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre. Miután a jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Az ilyen embert minden esetben orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.
  • Ha van mobiltelefonunk, azt mindig feltöltött állapotban vigyük magunkkal, így azonnal tudunk segítséget hívni. Érdemes figyelembe venni, hogy a mobiltelefon akkumulátora nagy hidegben hamarabb lemerülhet.
  • A közismert segélykérő telefonszámok ingyenesek, ezért a telefonkártya feltöltöttségétől függetlenül hívhatók. Ezek: 112, 105, 104, 107, 112. Bejelentéskor mondjuk el nevünket, telefonszámunkat, valamint azt, hol és mi történt.

A 46/2001 (XII. 27.) BM rendelet a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályait az alábbiak szerint határozza meg: „A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.”

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
  • Járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
  • Kikötők és veszteglőhelyek területén;
  • Folyóvizeken és azok mellékágain.
AktuálisKatasztrófavédelemjégjégfelület