2024.04.19, Péntek
Veszélyes áru szállításáról tanácskoztak

Veszélyes áru szállításáról tanácskoztak

nograd.katasztrofavedelem.hu

2016.12.02. 13:37

A veszélyes áru szállítás ellenőrzésének folytatásra jogosult megyei állomány és a megyében dolgozó biztonsági tanácsadók részére tartottak konferenciát a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Hirdetés

A továbbképzést Berecz György tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató nyitotta meg, melyben kiemelte az e területen tevékenykedő kollégák magas szintű szakmai tudását, valamint más megyékkel együttműködve végeznek további ellenőrzéseket, mellyel a tapasztalataikat növelik.

Az elméleti képzésen először a katasztrófavédelem munkatársai osztották meg tapasztalataikat a veszélyes áruk közúton és telephelyeken tartott ellenőrzéseik során, majd pedig a biztonsági tanácsadók előadásai következtek. Bakos Krisztián tűzoltó alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő kiemelte, hogy a katasztrófavédelemnek és a külsős szakembereknek is közös a cél, a veszélyes áru sértetlenül és biztonságosan jusson el a feladótól a lerakó helyig, így Nógrád megyében a 2-es számú és a 21-es számú főút érintett ebben a szállítási ágazatban. Ezt követően Dobrocsi Zoltán tűzoltó alezredes, a balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség iparbiztonsági felügyelője szintén kiemelte, hogy a biztonsági tanácsadókkal fontos a megbeszélés, a közös munka és együttműködés, majd a közúti ellenőrzéseiken feltárt gyakori hibákról és tapasztalataikról tartotta meg előadását. Cene Gábor tűzoltó alezredes, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség iparbiztonsági felügyelője az olyan telephelyek ellenőrzéseiről beszélt, ahol veszélyes anyagokat tárolnak. Kiemelte, hogy biztonsági tanácsadók kijelölése kötelező, illetve kitért a szakemberek szakmai követelményeire. A jogorvoslati eljárásokról Szemerády Zoltán tűzoltó alezredes, megyei hatósági osztályvezető osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.

Szőkéné Hajdú Diána a DESIGN Kft. műszaki igazgatója a veszélyes hulladékok szállításával kapcsolatosan a jogszabályi változásokról és azok gyakorlatban történő alkalmazásáról, valamint a szállítási dokumentációk megfelelő kitöltéséről tájékoztatta a jelenlévőket. A Hungária Veszélyesáru Mérnöki Iroda Kft. biztonsági tanácsadói közül először Privóczki Róbert a RID/ADR-2017 változásairól, többek között az új osztályozási alapelvről, az új veszélyes anyagokról és ezek jogszabály szerinti jelöléséről és szállítási feltételeiről tartotta prezentációját. Végezetül Makrai Zsolt a veszélyes áruk közúton történő szállításának ellenőrzési tapasztalatait mutatta be a biztonsági tanácsadók szemszögéből esetpéldákon keresztül.

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságveszélyes árú