2023.12.01, Péntek

Újra tiszta a levegő Salgótarjánban

mti

2016.12.09. 13:39

Megszüntették a szmogriadót Salgótarjánban pénteken. Az országban jelenleg nincs olyan település, amelynek levegőjében veszélyes a szálló por koncentrációja.

Hirdetés

Fekete Zsolt polgármester szerdán rendelte el a riasztást a légszennyezettség miatt, mert a szálló por átlagkoncentrációja 87,4 és 82,1 mikrogramm/köbméter volt hétfőn és kedden.

A csütörtökön mért érték már a tájékoztatási küszöbértéket, vagyis a köbméterenkénti 75 mikrogrammot sem érte el: 57,3-ra csökkent.

 

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt jelenleg Dunaújvárost, Vácot, Kazincbarcikát és Sajószentpétert jelölik az egészségtelen levegőminőséget mutató narancs színnel, veszélyes szállópor-koncentrációt nem mértek pénteken az országban.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

AktuálisSalgótarjánszmogriadólégszennyezettség