2024.04.25, Csütörtök

Szabadtéri kiállítást nyitottak Salgótarjánban

mti

2016.12.09. 15:04

Megnyitották a Magyar Művészeti Akadémia szabadtéri kiállítását csütörtökön Salgótarjánban, amely az 1956-os sortüzek áldozatainak állít emléket és 12 napon át látható a városban.

Hirdetés

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a Múzeum téri rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a hatvan évvel ezelőtti eseményeket, a forradalmat és szabadságharcot, illetve az azt követő megtorlást a művészet erejével lehet igazán átélhetővé tenni.

Az alkotók a művészet eszközeivel teszik újraélhetővé 1956 azon napjait, amikor a magyar nemzet egységesen megmozdult azért, hogy megharcoljon a szabadságért és a függetlenségért - mondta.
Annak a mondatnak, hogy nem felejtünk, és nem akarunk felejteni a szüleink, a nagyszüleink miatt, csak akkor van értelme, ha nem engedjük felejteni a következő generációt sem, ha tovább adjuk a tudást. 
Ezért közös feladatunk és felelősségünk biztosítani, hogy a jövő nemzedékek is megismerhessék történelmünk fontos eseményeit és emlékhelyeit - mondta Fekete Zsolt.

 

Az 1956-os sortűz helyszíne, a December 8. tér emlékeztet Salgótarján történetének meghatározó eseményére, sorsfordító tragédiájára.
A város önkormányzata a Pofosz országos elnökségével közösen indítványozta a tér történelmi emlékhellyé nyilvánítását, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság pedig támogatta és a kormány elé terjesztette a kezdeményezést.

A polgármester köszönetet mondott a Magyar Művészeti Akadémiának és a kiállító képzőművészeknek, hogy a tárlaton látható alkotásaikkal segítenek megidézni a történelmet.
A tárlatot Szemadám György képzőművész, az MMA elnökségi tagja nyitotta meg. A nagyméretű kültéri installáció formájában látható művek a tizenkét dicsőséges napnak és a sortüzek áldozatainak állítanak emléket.


 

AktuálisSalgótarján1956-os forradalomMagyar Művészeti Akadémia