2024.03.28, Csütörtök

Ismét narancssárga riasztás Salgótarjánban

mti

2016.12.16. 13:10

A szálló por magas koncentrációja miatt Sajószentpéteren veszélyes, három további északkeleti településen egészségtelen a levegő minősége.

Hirdetés

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén pénteken a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt Kazincbarcikát, Miskolcot és Salgótarjánt jelölték az egészségtelen levegő minőséget jelző narancssárga színnel. Emellett országszerte több települést - köztük a fővárost is - a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték. Az ország nyugati felében jellemzően elfogadható a levegő minősége.


A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén száraz, többször ködös lesz az időjárás. Jellemzően mérsékelt marad a légmozgás, a Kisalföldön élénkülhet meg olykor a szél.
 

AktuálisSalgótarjánszálló poregészségtelen levegő