2024.04.19, Péntek

Szakmakiállítás a döntés megkönnyítéséért

nkik.hu

2016.10.26. 14:22

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Salgótarjáni Szakképzési Centrummal közösen „Szakma Piactér” elnevezéssel pályaorientációs rendezvényt szervezett a 7-8. osztályos tanulók számára az Iparkamara salgótarjáni székházában. A harminc szakmát bemutató rendezvény célja az volt, hogy segítsék a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és népszerűsítsék a hiányszakmákat.

Hirdetés

Salgótarjánból és a környező települések általános iskoláiból érkező diákok szakoktatók és középiskolás tanulók segítségével ismerkedhettek a különböző szakmákkal. A pályaorientációs napon harminc szakmát vonultattak fel, s a tanárok több szempontot figyelembe véve mutatták be a mesterségek adta lehetőségeket. Itt a megszerezhető tudás mellett a szakma iránti elkötelezettség és szeretet is porondra került.

 

Érdeklődő tekintetek övezték az ismertetőket. Az általános iskolások szakemberek segítségével próbálhatták ki többek között a varrást, a festést, a kőműves munkát, a fodrászatot, a hegesztő szimulátort és a 3 d-s nyomtatást. A 8. osztályos lányok sorakozva, türelmesen várták, hogy a csecsemőgondozói részlegnél sorra kerüljenek. Talán ez lesz a jövő egyik népszerű szakmája? – adódik a kérdés, amely igencsak aktuális, hiszen mint halljuk, védőnőből, csecsemőgondozóból sincs elég.

Egy fiatal lány, aki jelenleg a salgótarjáni Arany János Általános Iskolába jár, így nyilatkozott: - Nagyon tetszik a rendezvény, mindent megnéztem. A csecsemőgondozó szakma tetszett a legjobban és el is döntöttem, hogy az szeretnék lenni. 

 

A különböző standoknál megismerkedhettek a foglalkozásokra jellemző tárgyakkal, anyagokkal és berendezéssekkel is. „Gyorsan, gyorsan!” - hallatszott a teremben - „Szeretnék mindent kipróbálni!” Ügyes technikával varrták az apró díszeket, a nagymamától ellesett mozdulatokkal formázták a péksüteményt, díszítésre alkalmas zöldségeket faragtak, ajándék képeket festettek, óvatos mozdulatokkal csecsemőt pelenkáztak és megfigyelhették, mennyire törékeny egy emberi test. Kipróbálhatták az újraélesztést. Talán itt időztek a legtöbbet, ráérezve, mennyire fontos, hogy szükség esetén segítséget nyújthassanak a bajba jutott betegen. Együtt számolták a mellkasra gyakorolt nyomások- és befújások számát. Az ide érkező csoportok hamar felvették a ritmust…28,29,30, két befújás 1,2 és újra.  Emellett még sok egyéb feladat által nyerhettek bepillantást az adott szakmákba.

Köszöntő beszédében Mihályné Balázs Melinda, a NMKIK megyei titkára üdvözölte a 4. Szakma Piactér rendezvényen megjelenteket. Elmondta, hogy a nagy sikerre való tekintettel Balassagyarmaton is megrendezik a programot, valamint, hogy a már meglévő iskolai kapcsolataik mellett újakkal is tudták bővíteni a bemutatkozók körét.

 

Erdei Györgyné a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaraszakképzési vezetője a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a tanulók és a 7-8 évfolyamos osztályfőnökök visszajelzései alapján nagy szükség van erre a rendezvényre, amely iránt évről-évre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. A diákok ideutaztatását szervezetten végzik, és a csoportok folyamatosan váltják egymást, hogy minél többen részt vehessenek a szakmakiállításon. - A kézműves szakmáktól kezdve az új technológiák bemutatására törekedtünk - tette hozzá, majd így folytatta: - Odafigyeltünk arra is, hogy a turisztikai szakmacsoport iránt érdeklődők is megtalálják a számításaikat. A rendezvény lényege, hogy a tanulók saját maguk kipróbálják tehetségüket, ha affinitást éreznek valamelyik szakma iránt. A másik fontos szempont, hogy a megyében nagyon nagy hiány van a szakmunkásokból, ezért próbáljuk szakma tanulására inspirálni a diákokat.

 

Zsolnai Zsuzsanna, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziumának igazgatója, mint az egyik kiállító, kérésünkre bemutatta standját: - A következő tanévben szeretnénk egy kis kínálatbővítést a képzéseink területén. Ezért a gyakorló ápoló mellett a gyakorló mentő ápolót is elindítjuk szakgimnáziumi képzésben. Valamint mivel igény van rá, a csecsemő és gyermekápoló képzést is el szeretnénk indítani, és mellette a kisgyermek nevelő és gondozó képzést, amely szintén szakgimnáziumi képzéssel, tehát érettségivel egybekötött. Ezekkel a szakmákkal érkeztünk. Intézményünkben továbbra is folynak az érettségi utáni, arra épülő szakképzések is.

 

 

AktuálisközépiskolaszakmaszakmakiállításSalgótarjáni Szakképzési Centrum