2024.04.19, Péntek

Madách Imrére emlékeznek a hétvégén

mti

2016.10.04. 12:20

A megemlékezést közösen szervezi a Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és Csesztve község önkormányzata.

Hirdetés

Madách Imrére emlékeznek halálának 152. évfordulója alkalmából a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén, Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyén pénteken és szombaton. 

 

A költő szülőhelyén, a szlovákiai alsósztregovai Madách-kastélyban pénteken Jarábik Gabriella múzeumigazgató és Dusan Malis polgármester köszönti a vendégeket, majd Bukovszky László, a Szlovák Köztársaság kisebbségi kormánybiztosa mond ünnepi beszédet.
Az elmúlt néhány év Madách-irodalmát Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Madách-kutató mutatja be könyvszemlén keresztül. A Madách-síremlék történetéről Mázi Béla, az MTA Könyvtár és Információs Központ (KIK) munkatársa tart előadást, a háromnyelvű Madách-honlapot Babus Antal, az akadémia osztályvezetője ismerteti meg az érdeklődőkkel.

 

Alsósztregován pénteken délután koszorúzást tartanak Madách Imre síremlékénél, ahol Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mond emlékbeszédet.

 

Csesztvén szombaton a művelődési házban kezdődik az emléknap programja, ahol az MTA KIK könyvtári digitális gyűjteményét mutatják be. A Madách Imre Emlékháznál tartott emlékünnepségen és koszorúzáson Gréczi-Zsoldos Enikő, a Palócföld című folyóirat főszerkesztője mond ünnepi beszédet.

 

Madách Imre szülőházát, az alsósztregovai kastélyt - ahol Az ember tragédiáját is írta - három évig tartó felújítás után 2013 januárjában adták át. 

 

Madách Imre 1823. január 20-án született és 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován, 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. A csesztvei kúria 1964-ben kapott múzeumi funkciót. Az emlékházat négy éve újították fel, akkor nyitottak meg az új állandó kiállítást is.