2024.07.16, Kedd

MSZP: gyűlöletkampány zajlik egy tét nélküli népszavazás miatt

mti

2016.09.27. 08:59

Az MSZP szerint olyan gyűlöletkampány zajlik Magyarországon egy tét nélküli népszavazás miatt, ami példátlan az elmúlt években, évtizedekben.

Molnár Gyula az október 2-i referendumról a Fő téren tartott tájékoztatón kifejtette, az utóbbi időszak európai megnyilvánulásai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy nincs napirenden kötelező betelepítési kvóta igénye Brüsszelből, így a népszavazásra feltett kérdés "valójában nem létezik Európában", és a referendumnak közjogi következménye sincs.

 

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: hetek óta kéri, nyilatkozzon Orbán Viktor miniszterelnök, nyilatkozzon a kormány, hogy mi a közjogi következménye egy eredményes és érvényes népszavazásnak, mi történik október 3-án, milyen törvényjavaslatot fognak benyújtani a parlament elé, pontosan mihez adják az emberek a szavazatukat október 2-án. "Mégis, mire kívánják felhasználni a szavazatokat?" - tette fel a kérdést.

 

Az ellenzéki politikus óva intette a magyar embereket, hogy "bedőljenek egy csapdának", hozzáfűzve: azt a szavazatot nem lehet elcsalni, amelyik nincs leadva, ezért azt kérik, mindenki maradjon otthon október 2-án. Minden más esetben fennáll a veszélye, hogy valamilyen módon Orbán Viktor hatalomban maradását, Orbán Viktort és kormányát erősítik - fogalmazott.
Kitért arra is, hogy az esetleges választási csalások ellenőrzése érdekében mind a 106 választókerületben ott lesznek, a szavazóköröknél megfigyelő stábokat, illetve a bejelentéseket fogadó úgynevezett demokráciavonalat is üzemeltetnek, de azt is biztosítják, hogy ha valaki úgy érzi, visszaéltek a nevével, a szavazólapok megsemmisítéséig ellenőrizhesse ezt.

Molnár Gyula arról is beszélt, hogy a szombat éjjeli budapesti, Teréz körúti robbantásról az emberek húsz órán keresztül nem tudtak semmit, és sokféle vélekedés ütötte fel a fejét, ami senkinek nem jó.

 

Mint mondta, október 2-án olyan népszavazás lesz, ami körül rendkívül sok a hangulatkeltés, ezért azt kérik a kormánytól, "hogy a saját maga tevékenységével ne fokozza az amúgy is meglévő negatív hangulatot".

Molnár Gyula a Fő téren az MSZP "Maradjanak otthon!" szlogen mellett érvelő népszavazási plakátkiállítását is megnyitotta, arra reagálva, hogy - mint mondta - a kormány 3,9 milliárd forintot költött közpénzből arra a "tájékoztató kampányra", amely valójában nagyon egyoldalúan mutatta be a helyzetet.