2024.04.25, Csütörtök

Internetes csalás: a terméket kifizették, de nem kapták meg

2016.08.06. 13:47

Legyünk körültekintőek az online vásárlásoknál!

Hirdetés

Elfogtak és őrizetbe vettek a bátonyterenyei rendőrök egy budapesti férfit, aki több mint harminc embert károsított meg internetes csalással. A sértettek kifizették, de nem kapták meg a hirdetett árukat.

    

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a 45 éves budapesti S. András februártól május végéig televíziót, kávéfőzőt és különböző háztartási eszközöket kínált eladásra az egyik internetes oldalon. A sértettek átutalták a megadott bankszámlaszámra az eladásra kínált áru ellenértékét, de a megvásárolt terméket nem kapták meg.
    

A jelenlegi adatok szerint a gyanúsított ilyen módszerrel több mint harminc embert károsított meg.
    

Az online shopping veszélyei

Az internetes vásárlás kényelmes, praktikus és jó dolog egészen addig, míg nem élnek vissza vele. Egy kis körültekintéssel azonban elkerülhetjük a csalókat. Összeszedtük a leggyakoribb veszélyeket:

 

1. Megrendeltem, kifizettem, de nem érkezett meg

 Ez esetben felépítenek egy korrektnek kinéző webshopot, tele virtuális árucikkekkel, az  online bolt azonban nem igazi, csak egy „hack”, azaz egy adathalász oldal, ami kicsalja a pénzünket. 

2. Megrendeltem, elpostázták, de eltűnt a Magyar Postán

Sajnos ez is reális veszély. Magyarországon a postai küldemények eltűnésének száma kiemelkedően magas. A legbiztosabb a személyes átvétel, a nem lehetséges, a futárszolgálat.

4. Nem olyan az áru, mint amilyen a képen volt

A korrekt eladó  az esetleges hibákról is tájékoztat. Sok esetben a fotó szebb mint az eredeti.

5. Nem jó a méret/szín/típus
Sajnos megeshet, ám ha megbízható online üzletből vásároltunk, akkor ez nem lehet gond, díjmentesen cserélik. Persze ha olyan üzletben vásároltunk, ami nem EU-fennhatóság (pl. USA), akkor a helyzet bonyolultabb. De egy "névtelen", ki tudja hol bejegyzett webshopban megeshet, hiába reklamálunk.

6. Eltört, megsérült az áru

Itt indulhat az egymásramutogatás, kinek a hibájából történt. A megbízható, nagy webshoppok extra védő csomagolást alkalmaznak. A futárszolgálat által kiszállított termékeknél érdemes azonnal ellenőrizni, nincs-e törés, és ne vegyük át, ha sérült a tartalom.

 

Aktuáliscsaláswebshopping