2024.04.20, Szombat
Lezárult az őrsprogram Nógrád megyében – átadták a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrsöt
nograd.katasztrofavedelem.hu

Lezárult az őrsprogram Nógrád megyében – átadták a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrsöt

nograd.katasztrofavedelem.hu

2016.07.31. 09:07

Az őrs létrejöttével erősödik a megye mentő-tűzvédelmi helyzete, nagyban javul a területi lefedettség.

Hirdetés

Ünnepélyes keretek között adták át július 29-én Bátonyterenyén Magyarország negyvenkettedik, Nógrád megye negyedik, egyben utolsó katasztrófavédelmi őrsét. A bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs létrejövetelével tíz település huszonháromezer lakója élhet mostantól nagyobb biztonságban.

A katasztrófavédelmi őrsprogram újabb állomásaként a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén kezdi meg augusztus elsejével mentő-tűzvédelmi feladatainak ellátását a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs. Az őrsprogram a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs megalakulásával lezárult Nógrád megyében. A tűzoltóság integrációját és a katasztrófavédelmi őrsök létrehozását megelőző időben Nógrád megye települései között több olyan is volt, ahova negyven perc alatt vagy azon túl érkezett meg az első hivatásos tűzoltó erő, a bátonyterenyei őrsnek köszönhetően viszont a térség utolsó fehér foltja is megszűnik, azaz nem lesz Nógrád megyében olyan település, amely ne kapna tizennégy percen belül mentő tűzvédelmi segítséget. Minderről dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója beszélt az őrs mai ünnepélyes átadásán. Mint mondta, 2012-ben, az őrsprogram pontosan azzal a céllal indult el, hogy megszűnjenek a fehér foltok, ez pedig Nógrád megyében most megvalósult. Emlékezetett arra is, hogy mind Bátonyterenye városa, mind a működési területhez tartozó további kilenc település – Vizslás, Kazár, Mátraverebély, Rákóczibánya, Mátraszele, Nemti, Dorogháza, Mátramindszent, Szuha –, mind Nógrád megye és az egész katasztrófavédelem számára fontos lépés ez. Tollár Tibor kiemelte az igazgatóság és a társhatóságok példaértékű együttműködését, hangsúlyosan szólt az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek megyében folytatott önzetlen munkájáról, majd pedig köszönetet mondott a város önkormányzatának az őrs létrehozásában nyújtott támogatásáért. Az igazgatóság vezetése kapcsán kiemelte a folytonos törekvést, amely arra irányult, hogy egy professzionálisan működő katasztrófavédelmi őrs jöhessen létre.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő örömét fejezte ki az őrs megalakulása miatt, hiszen mint mondta, nemcsak a város és a térség, hanem egész Nógrád megye közbiztonsága is sokat fejlődött. Az, hogy tizennégy percen belül minden Nógrád megyei településre eljut a beavatkozó erő, megnyugtató és óriási lépés. Beszédében emlékeztetett arra is, hogy a közbiztonság javulása a Bátonyterenyei Ipari Park további fellendülésében is szerepet játszhat a későbbiekben.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye városának polgármestere elmondta, az őrs megalakulása mérföldkő a város életében, régi álom valósult most meg. Visszatekintve elmondta, Bátonyterenyén az elmúlt években több jelentős káresemény történt, 2012 áprilisában egy háromszintes társasház második emeletén történt gázrobbanás, 2014 februárjában egy Tátra úti családi házban történt robbanás, ahol egy ember életét vesztette, ketten súlyosan megsérültek, majd szintén 2014-ben, szeptember elején egy Rákóczi úti családi ház is felrobbant, súlyos sérüléseket okozva lakójának. Mint fogalmazott, megnyugtató a tudat, hogy augusztus elsejétől a tűzoltók pár perc alatt ott lehetnek egy-egy hasonló eset helyszínén, majd hozzátette, reméli, erre minél kevesebbszer lesz szükség. Hozzátette, Bátonyterenye vonzáskörzetét a szabadtéri tüzek is veszélyeztetik, hiszen nagy kiterjedésű nádas és száraz füves területek találhatóak erre. Szintén veszélyeztető tényező és baleseti forrás a városon átívelő 21-es számú főút, emellett 2013 év végén a város külterületén megépült a Bátonyterenyei Ipari Park, amely tizenegy hektáros területen biztosít helyet számos termelő és szolgáltató üzemnek, ez is potenciális, katasztrófavédelmi beavatkozást szükségessé tévő veszélyforrást jelent. A polgármester végezetül megköszönte a munkát a lakosságnak, a környező települések vezetőinek, valamint a felújítást végzőknek, továbbá a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak is.

A beszédek után Kálmán Peregrin, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely vezetője megáldotta az őrs tűzoltóit, épületét és fecskendőjét, majd a Maconka Táncegyüttes énekes szólistáit és a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar térzenei műsorát hallgathatták meg a rendezvény résztvevői.

A rendezvény következő momentumaként az országos katasztrófavédelmi főigazgató, az országgyűlési képviselő és Bátonyterenye polgármestere átvágta a kifeszített nemzetiszínű szalagot, majd Berecz György tűzoltó ezredes, Nógrád megyei katasztrófavédelmi igazgatóval közösen emlékfát ültettek az épület mellé. A frissen felavatott őrs épületének megtekintése után megyei katasztrófavédelem első embere mondott pohárköszöntőt, amelyben visszatekintett azokra az időkre, amikor a település tűzvédelmét a csákány, a vödör és a lapát jelentette. Ezzel szemben ma egy professzionális tűzoltójárművel és eszközökkel felszerelt őrs vigyáz a lakosságra. Utóbbi kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a múlt és jelen találkozásának szimbóluma az őrs bejárata fölé elhelyezett régi tűzoltószekér, amely korábban a településen szolgált. A tűzoltó ezredes ezután emlékeztetett arra is, hogy az épület nem csupán a tűzoltóknak ad helyet, hiszen az őrs raktárhelyiségében helyezték el a Bátonyterenye vonzáskörzetébe tartozó Zagyva patak menti települések árvízvédelmi indulókészletét is.

Hétfőtől az őrsön egy Mercedes 1234 4000TLF típusú gépjárműfecskendő négy fővel áll készenlétben a nap 24 órájában. Az őrs tizennyolc készenléti szolgálatot ellátó tűzoltóval, egy katasztrófavédelmi megbízottal és az őrsparancsnokkal látja el feladatait.

Az őrsnek otthont adó épület egyik részében mentőállomás üzemel, míg a mostanra az őrsnek otthont adó másik részét a felújítást megelőzően az önkormányzat a védőnői szolgálat részére tartotta fenn. Az őrs kialakításához szükséges infrastruktúrát és a kivitelezési költséget Bátonyterenye Város Önkormányzata vállalta. A felújítási munkálatokra március 29-ével kapták meg az engedélyt, ezt követően a kétszintes épület délkeleti homlokzatát kibővítették egy gépjárműfecskendő elhelyezésére szolgáló szertárral, a laktanyarészben pedig konyhát, vizesblokkot, őrsparancsnoki irodát, legénységi hálót, ügyeleti helyiséget alakítottak ki, szükség volt továbbá a két szint közötti belső kapcsolathoz födémáttörésre, majd zsaluzott vasbeton lépcső megépítésére is. Gondoskodni kellett emellett a gépjármű kihajtáshoz szükséges útfelület és út becsatlakozás kialakításáról is. Kiépítették az elengedhetetlenül fontos informatikai rendszert és EDR-rádiók, valamint számítógépes hálózat is működik az őrsön. A riasztás a PAJZS-rendszeren keresztül történik.

forrás: nograd.katasztrofavedelm.hu